Therése Andersson har gjort de tester som krävs och nu är första tiden bokad – den 1 april ska hon ge blod. Och det är inget aprilskämt:
– Jag har tänkt på det länge, det är ju en viktig sak. En dag kanske man behöver det själv, säger hon om att bli blodgivare.
Sedan elva år arbetar hon som personlig assistent. Hon är anställd i Marks Assistans, ett företag som ligger i Skene mellan Borås och Varberg.

Där jobbar också Niklas Bergström som informatör. Det var hans idé att arbetsgivaren skulle uppmuntra personalen till att ge blod.
Niklas Bergström har själv en blodsjukdom som heter hemokromatos och gör att han lagrar järn i kroppen. Därför måste han lämna blod regelbundet.
Alla vinner på projektet som han dragit igång, betonar Niklas Bergström: de anställda, arbetsgivaren och inte minst de patienter som behöver blod. Personalen får biocheckar av arbetsgivaren för sin insats.
– Och det är ju goodwill för företaget. Verkligen alla vinner på detta, konstaterar han.

Enligt Niklas Bergström är det mer eller mindre kris i Västra Götaland, sjukvården har tvingats ställa in operationer på grund av bristen på blod.
– På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är de jättenöjda med vårt arbete.
Sammanlagt har han lyckats få 90 personer att anmäla sig.  Tillsammans med moderbolaget i Göteborg har Marks Assistans 1 300 anställda. Målet har varit att få 100 blodgivare innan slutet av det här året.
– Men jag tror vi når det innan sommaren. Tanken är också att sprida den här idén, att utmana kommuner och landsting att göra samma sak, berättar han.

Även Therése Andersson tror att projektet kommer ge ringar på vattnet.
– Det är ett stort företag och det blir nog många som hakar på, säger hon.
Hon tycker att arbetsgivarens initiativ är bra.
– Det är så lätt att det aldrig blir av annars.

ID: Therése Andersson

Ålder: 29 år
Bor: Horred, norr om Varberg
Familj: Sambo och dotter
Jobb: Personlig assistent, på heltid. Arbetar dagtid, kvällar och helger.