Personalkontoret i kommunen har lagt fram förslaget. Marianne Nikitidis Claesson är chef där.

Hur mycket vill du höja lönen?
– Tidigare har ungdomarna fått 55–65 kronor i timmen beroende på ålder. Nu har vi lagt fram det här förslaget om att höja lönen till 75 kronor i timmen. Och då ska det vara samma lön oavsett ålder.

Det hör kanske inte till vanligheterna att personalchefen kräver högre löner för de anställda. Varför vill du att de ska ha mer betalt?
– Kommunen vill vara en attraktiv arbetsgivare och då måste vi fundera på vilka signaler vi skickar ut. De ungdomar som praktiserar hos oss ska kanske jobba här i framtiden också. Det finns en bild av att det är dåligt betalt när man arbetar i kommunen, den vill vi inte förmedla. Vi är en professionell organisation. Därför ökar vi också arbetstiden. Tidigare fick man arbeta sex timmar om dagen i tre veckor. Nu ökar vi till åttatimmarsdagar i fyra veckor, som ett vanligt arbetsschema.

Blir det inte färre platser då?
– Jo, så blir det automatiskt när vi gör den förändringen. Men vi har fått en större budget nu, det innebär att minskningen inte blir så stor ändå. Tidigare tog vi in 80 sommarjobbare, nu blir det någonstans mellan 60 och 70 personer.

Vad får de arbeta med?
– Det är allt möjligt: äldreomsorg, barnomsorg, kost och städ, parkarbete, fastighetsavdelningen och kontorsarbete.

Vilket var det första sommarjobbet du själv hade?
– Jag arbetade i köket på Centralsjukhuset i Kristianstad. Då var jag 17 år. Det var en tuff sommar, jag minns att det var en helt ny värld. Men det var otroligt lärorikt.