Sen billigflygen infördes i Europa har mitt liv verkligen blivit ett liv med två hemländer. Flera gånger per år kan jag nu snabbt och enkelt ta flyget till Sverige och andas lite.
Den här gången landade jag i vintrigt Stockholm, men halkiga gator. Det var längesen jag såg Stockholm så här. Min kompis som jobbar hos kineserna numera, MTR, berättade att det varit ännu värre, fredagen före var det nästan bussfritt i huvudstan pga snöfall.
Jag frågade om det blivit bättre sen utskrivningen och övertagandet av den nya firman. Helt övertygad var hon ju inte, så det är väl bäst att jag inte nämner några namn…

I Schweiz har vi också utskrivningar (=upphandlingar), vår lokaltrafik i  Biel där jag bor, förlorade för ett år sedan två linjer till ett privatbolag och till Posten.  
Hos oss har det faktiskt lett till förbättringar. Ledningen måste skärpa till sej och genomföra ändringar som inte alls var så populära, annars hade dom inte alls klarat att vara med i ”tävlingen” överhuvudtaget. Vi har blivit familjevänliga i inställningen till kvinnor numera…

Familjepolitik i Schweiz är fortfarande en kvinnosak. På nåt sätt tycks schweizarna tro att det bara är kvinnor som gör barnen.
Men det är allt fler schweiziska män som märker att barn är deras sak med, den yngre generation sker det förändringar i tänkandet och det gör mej glad.

Tillbaka till utskrivningarna, för bara tre år sedan ville jag gå ned till åttio procent för att kunna ta hand om mina barn bättre. Jag fick svaret ”då kan du ju ta och byta jobb om det inte passar”…
Sen blev det en snabb attitydändring i och med utskrivningarna i Schweiz som just drabbade vår lilla lokaltrafik med.
Nu har vi flera, killar med, som jobbar deltid, som har tjänster som tillåter att man tar hänsyn till familjen.

Sen är det ju nåt annat som är lite konstigt med dom där utskrivningarna. Schweiz behöver egentligen inte skriva ut sina busslinjer, inte så aktivt i alla fall. För dom är inte med i EU. Fast dom har avtal med EU. Och dom är väldigt måna om att hålla sej väl med EU, även om låter EU förstå att ”vi är minsann självständiga”…
Så det är utskrivningar på gång i hela landet. Nån politiker har kommit på att vi kan ju tjäna pengar på det…

Samtidigt finns det flera av EU:s medlemsstater där man inte ens har börjat med utskrivningarna. Det gör att vi som jobbar inom facket i Schweiz har lite svårt att förstå hela den här karusellen.
Men som alltid, det är pengarna som styr i det här landet…

Nu ska jag gå och packa väskan och väcka min dotter, Arlanda nästa! Fortsättning följer…