De äldre i Kiruna blir fler och fler. Men vem ska ta hand om dem? frågar sig Mary Poromaa och Katarina Törmä på Kommunals sektion i Kiruna. Och barnen? Det finns inga vikarier i barnomsorgen. Vårdbiträden, undersköterskor och barnskötare är de som drabbas, säger Mary. Det blir övertidsarbete och oro över om man ska få semester.
Mary tycker att det är sorgligt att omsorgen värderas så lågt i dag att ingen vill söka sig dit. På omsorgsprogrammet i Kiruna går nu bara sju elever på första terminen. I trean är de elva. Och det är ingen garanti att de ämnar jobba i vården sedan.
– Vi brukar fråga avgångseleverna hur många som sökt jobb i kommunen. Det var en eller två förra året, säger Mary.

Åsa Fjällborg

Åsa Fjällborg tycker att vårdjobbet var roligare förr när det fanns mer personal. Nu är det svårt att visa de unga att jobbet är trevligt.

Maja Andersson

Maja Andersson får bara 75 procent men vill jobba heltid. Deltid är inget som lockar en ung människa till vården, säger hon.

I stället söker de andra jobb. Framför allt hos LKAB, gruvan, där de tjänar tusenlappar mer.
– Vi har medlemmar som har gått över till gruvan. Alltså tjejer, nu pratar vi bara tjejer för det är de som har dåliga löner och arbetstider. Och sämre blir det, säger Mary.
– Kommunen kan aldrig konkurrera med LKAB:s löner, säger Katarina. Därför måste de erbjuda så mycket annat som är attraktivt för en ung människa i dag. Man vill till exempel inte gå till jobbet två gånger på samma dag. Villkoren måste bli bättre.

På äldreboendet Fjällgården är Åsa Fjällborg och Maja Andersson i färd med att ordna lunch åt de gamla. På juldagen var det kris här, berättar de. Det fanns ingen vikarie att ringa så till slut fick en anställds dotter komma och hjälpa till. Åsa och Maja håller med Mary om att det är katastrof att ingen vill söka omsorgsjobb. Heltidstjänster och mer personal, tror de skulle lösa en del.
– De måste hitta på något sätt att göra jobbet attraktivt igen, säger Åsa som har jobbat 22 år i äldreomsorgen. Förr när man var mer personal var det roligare att jobba, man kunde göra det lilla extra. Det är inte lätt att visa de unga att jobbet är trevligt. Det är en enda stress nu.
Vad jobbar dina barn med?
– Mina söner är på LKAB för där får man ju pengar. Min dotter är på Coop.

Maja Andersson har jobbat på Försäkringskassan i 24 år och ville göra något annat. Hon hamnade i vården av en slump eftersom det behövdes folk. Hon vill jobba heltid men får nöja sig med 75 procent.
– De drar ner tjänsterna till deltid. Det är ingen ungdom som vill jobba 75 procent, det klarar de sig inte på, säger hon.
Fram till 2005 hade hemtjänsten i Kiruna sex timmars arbetsdag. När det togs bort fick de heltid. Före valet i höstas talade politikerna om rätt till heltid, men det finns inget skriftligt beslut.
– Jag reagerar när de söker folk på 40 eller 65 procent, säger Mary. Vem vill ha de jobben?

Gunnar Bergman (V) är socialnämndens ordförande. Han håller med Kommunal om att det finns ett problem.
– Vi saknar underlaget redan nu men det kan bli ännu värre. Jag vet ju att det saknas personal på dagis där jag har mina barn.
För att göra kommunjobben mer åtråvärda ska politikerna jobba för att de anställda får vara med och bestämma mer. Då blir det roligare att jobba, tror Gunnar. LKAB:s löner kan de inte komma upp i, men det är värt att se över lönerna också. De tänker även jobba för att man ska få heltid.
– Det kommer med all sannolikhet ske, säger han.
När kan han inte säga.