Sitter på jobbet och läser olika nyheter och bloggar om hur det ser ut för oss svenskar inför barnens stora högtid julafton. Det är med sorg och skam jag funderar fram denna insändare, sorg över att det i vårt trygga land finns människor som inte ser någon glädje inför denna dag.
Skam för att jag ser glädjen för att jag har det bra och kan fira jul med julklappar och dukat bord med olika läckerheter.

Tyvärr är det inte bara kring en helg som denna som problemen finns, det är likadant året om för våra svaga och utsatta medmänniskor.
Att inte veta om man kommer att ha råd med mat på bordet, kläder till barnen eller kan betala hyran.
Det är bara det att just denna helg blir det så tydligt för kraven på oss att allt skall finnas där, julklappar, mat, mys med familjen och en underbar känsla av att man är lycklig.

Jag vet att jag kommer ha allt det där, men samtidigt känner jag att det är fy fan att inte alla får känna den känslan.
Vi lever i Sverige 2010 och man får läsa att utförsäkrade, arbetslösa och sjuka människor som inte har mat på bordet, får ansöka hos välgörenhetsorganisationer för att kunna få mat på bordet eller bidrag för att kunna köpa en julklapp till sina barn.
Så att dom slipper skämmas när skolan börjar och alla skall jämföra vad man fått.

Tyvärr är detta en vardag många lever i sen den borgliga regeringens politik nu fått sitt fäste.
365 dagar om året finns den där och med extra tydlighet kring en helg som Julen.
Tycker det är ett problem som vi i Sverige inte får acceptera, tänk på att det kan vara din arbetskamrat, din granne, dina barns kompisar, dina vänner eller bara någon som finns i din närhet i samhället.
Det kan även vara du om oturen är framme.
En god jul kan betyda så mycket mer än dyra julklappar, det kan betyda att man bryr sig om sina medmänniskor.

God jul och låt 2011 bli ett år då vi står upp för allas lika värde i 365 dagar.

Johan Karlsson,
elevassistent i Karlskoga