– SD lägger ut en liten fälla som de vill att vi ska trampa i. Det är utstuderat och egentligen bara ett sätt för dem att kasta grus i maskineriet, säger Patrik Björck (S), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna gått ut med att de vill stödja två motioner i den gemensamma reservationen från S, V och MP mot regeringens arbetsmarknadspolitik. Den ska beslutas på måndag, den 20 december. Därmed skulle det finnas en majoritet i riksdagen för ett höjt tak i a-kassan. Men Socialdemokraterna tänker hålla fast vid sin reservation och inte låta sig lockas med av SD-inviten.

Så ni tänker rösta emot er egen politik?
– Jag vänder mig mot den bilden. Man kan inte driva politik på det sättet. Om SD vill ha vår politik kan de rösta för vår reservation. Men än så länge är det här bara ryktesspridning. Vi får se vad de kommer med för yrkanden i kammaren, säger Patrik Björck.
– Men jag kan inte se att det uppstår en situation där vi inte skulle rösta får vår egen reservation.

Han har inte pratat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet men utgår ifrån att de kommer att agera likadant.
Därmed ser det ut som att regeringen slipper ett nederlag i den här frågan. Även om Socialdemokraterna skulle ha gått på SD:s linje så hade det inte haft så stor betydelse i praktiken.
De två motionerna innehåller inga förslag om finansiering eller utformning, utan är krav om så kallade tillkännagivanden, som innebär att regeringen i så fall måste återkomma och berätta hur man ser på tillkännagivandena.