Carin KarlssonMarita Wesström
Carin Karlsson & Marita Wesström

”Mår bra trots lite fusk ibland”

Carin:
Hej Bea!  Jag mår bra av att äta fiberrik mat, för om jag inte gör det får jag problem med magen. Sen jag började gå morgonpromenader har det också blivit mycket bättre och jag går på toaletten varje dag. Jag har upptäckt att jag mår illa om jag äter för mycket ägg och cashewnötter.
Kan jag byta ut frukostägget mot makrill i tomatsås i stället?

Marita:

Hej Bea! Med mig är det bara bra. Magen sköter sig som den ska och halsbrännan gör sig mindre påmind nu, så nånting kanske jag gör rätt även om jag fuskar med det jag stoppar i mig. Jag var på kombinerat 30- och fyraårskalas hos mitt goa barnbarn i lördags, med allt vad det innebär.
Jag tycker det är lättare och roligare med motionsbiten, fast jag har fått ont i benhinnorna. Jag intalar mig att jag bygger muskler nu och bränner fett sen!  Jippii!  

Kramar från Carin och Marita

PS Har precis läst alla inlägg från tjejerna för första gången. Vad duktiga ni är! Kämpar-kramar till er också! DS

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Se det inte som fusk utan som ett val”

Hej Carin & Marita! Så bra att ni har uppsikt över magen och hur den påverkas av det ni stoppar i er. Precis som du skriver, Marita, kan det vara så att tarmarna fungerar fast du upplever att du ”fuskar”. Mitt tips är att inte tänka på det som fusk, utan att du  i stället gör ett val. Mår magen bra är det ju toppen!
Jättebra att allt fungerar för dig också, Carin. Morgonpromenader brukar vara ett bra sätt att starta upp kroppen på och få i gång magen. Om du mår illa ska du inte äta det du mår illa av. Givetvis gäller det att ta hänsyn till kroppen, även om råvarorna är ”nyttiga”. Ibland kan det också handla om det  tabu som varit kring nötter, som är ett fettrikt livsmedel. Även ägg har en historia. För 20 år sedan gick man ju ut och sa att det var olämpligt att äta mer än ett ägg om dagen, eftersom det innehåller fettsyran kolesterol. Att både ägg och nötter nu har visat sig vara väldigt bra för oss ställer till det för våra hjärnor, som gärna vill ha samma vanor. Men pressa inte kroppen, utan ät när det går bra. Du kan absolut äta makrill i tomatsås i stället för ägg till frukost. Det är väldigt bra och du får i dig mycket Omega 3.
Under vecka 6 minskar jag ner på morgonpromenaderna för att ni ska börja träna lite ”hårdare” under ett av utepassen. Läs mer i programmet. När det gäller joggingteknik ska jag gå igenom det när jag kommer upp till er!
”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Kramar
Bea

Ann-Cathrin KnezevicSari Numminen
Ann-Cathrin Knezevic och Sari Numminen

”Våra magar vill att vi rör på oss”

Anki:
Hej igen, efter ytterligare en vecka, hoppas den varit bra! Som vanligt är alla aktiviteter avklarade så här på söndag kväll och matlådan packad inför en arbetsdag i morgon. Jag har inte varit på gym, för det har VERKLIGEN inte passat in denna veckan. I stället har jag försökt mig på att småjogga både igår lördag och idag söndag, men det är jobbigt. Det kändes som om bröstet skulle sprängas… Jag var bortrest torsdag-fredag och då var det mycket god mat och fina efterätter. Men jag klarade mig utan att smaka. Det enda jag fuskade med var två knäckebröd, eftersom en av maträtterna inte innehöll kolhydrater. Såserna skrapade jag undan så gott det gick.
Min mage mår bättre nu än innan Kom i Form, men är absolut inte felfri. Vid stress låser den sig och gör sig inte påmind varje dag. Men min kropp visar numera tydligt att den vill att jag ska röra på mig. Jag belönar mig då och då med ett toalettbesök efter promenaden.  
Jag har märkt att när jag kan sova ut på helgerna vaknar jag ändå tidigt numera, eftersom promenaden kallar. Ibland kan jag då bli lite putt på mig själv, för jag vet att jag blir jättetrött tidigt på kvällen om jag går upp tidigt. Promenaderna är det som passar in bäst i min vardag och svårast är att hitta tid för gymträning eller liknande. Jag får ångest inför det. Jag sade faktiskt det till Sari och det lättade,  när hon berättade att hon själv inte hunnit med även om hon gjort det tidigare i veckan. Hon är jätteduktig!!
Maten är den klart lättaste delen för mig. Men ibland undrar jag om det är för stora portioner, då det känns som om maten står mig upp i halsen. Jag varierar och får i mig allt för dagen, så det känns bra. Jag har alltid valt att ”banta” i stället för att träna, så jag vet att det är den senare biten jag behöver lägga 100 procent krut på.
Jag har inte vägt mig ännu. Jag vågar nästan inte, för att inte bli besviken om det inte visar tillräckligt minus (fast det är ju dumheter, varje minus är välkommet). Men jag  märker i ansiktet att kindkotorna börjar visa sig och jag har flyttat in ett hål på bältet och har lättare att knyta skorna. När jag sitter i fåtöljen eller på stolen bullar inte magen över. Ja, många fantastiska saker, men man tvivlar ändå fortfarande och vågar inte hoppas…. Recepten är lättlagade och folk omkring mig uppmuntrande och berömmande över min ihärdighet.
Förra veckan har Sari och jag inte haft tid för varandra mer än på telefon och det är inte bra, men vi har spikat in två dagar denna vecka som vi ska kompensera det med.
Det var alt från lilla mig. Hoppas att ni alla mår bra. Jag ser verkligen fram mot ditt besök, Bea. Slutligen: Lycka till, tjejer. Kram.

Sari:
Hej! Jag har tydligt märkt av att jag har ”stressmage” och känner av om jag ätit för mycket, speciellt om jag ätit för fort. Trodde att jag var överkänslig mot mjölk och alltså hade mjölkmage, men när vi uteslöt det ur kosten märkte jag ingen större skillnad. När jag däremot tog bort bröd och pasta lugnade magen ner sig.
Jag har promenerat både till och från jobbet, för jag känner att jag mår bra av det. Det är ett sätt för mig att rensa skallen mellan jobb och hem och vice versa.
Jag har haft många saker i huvudet denna vecka och jag kände mig trött och snurrig några dagar.
Jag fick inte i mig mat regelbundet, det blev några sena middagar och jag kände mig direkt obekväm, svullen och tung.
Men jag har börjat få kommentarer om att det syns på mig att jag börjat gå ner i vikt och att kroppen börjat få en annan form. Det glädjer mig enormt. Jag märker det själv på mina kläder, att de sitter bättre och att vissa till och med blivit för stora.
Ansiktshyn är friskare och känns fräschare och jag har redan fått lite färg. Det måste vara för att jag är ute så mycket och har ätit mycket morötter (ler).
Jag fick inte in nåt gymbesök denna vecka och för att lätta mitt samvete ökade jag takten och gick
snabbare för att få upp flåset på min morgonpromenad i morse..
Ser fram emot att träffa dig nästa helg!!

Kram, från Anki och Sari

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Promenader och hälsolimpa gör susen”
 
Hej! Båda två verkar ni denna vecka ha fått tydliga signaler om att magen reagerar på olika typer av mat och att toalettbesöken kan låsa sig om det är lite mycket runt omkring. Men det har visat sig att promenader kan vara ett utmärkt sätt att få igång magen på. Anki, om du inte redan gjort det, så börja med en skiva av Beas hälsolimpa till frukost varje dag. I kombination med träning kan magen då bli som ett klockverk…
Sari, det är jättebra att du rensar huvudet under promenaden hem.  Det är också bra att du upptäckt att du mår bättre utan mjölmat. Fortsätt vara noggrann med det och vänta med hälsolimpan någon vecka till.
Under vår dag tillsammans ska vi arbeta med ”det dagliga livet” som kan upplevas som stressigt. Ni kommer få flera nycklar till att hantera det och för att skapa mer balans.
Under vecka 6 minskar jag ner på morgonpromenaderna för att ni ska börja träna lite ”hårdare” under ett av utepassen. Jag ska också gå igenom joggingteknik med er, när jag kommer till er.
”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Kramar,
Bea

Linn HellströmIngela Björkman
Linn Hennström och Ingela Björkman

”Inte lätt när det är uppförsbacke”

Linn:
Hej! Jag har en långdragen förkylning, som inte vill gå över.. Är fortfarande hes, har ont i halsen och är hostig. Nu har jag stoppat i mig kiwi, äpplen och bananer och ätit stark mat med mycket ingefära och chili i, så jag ska få ut alla basilusker. Vidare har jag tagit lugna promenader när det passat och kört på bollen två gånger denna veckan som varit.
Det känns ju jättetråkigt och min mage har inte kommit i trim ännu. Den är  forfarande lös. Plus att jag haft tandvärk, så jag fått gå på starka smärttabletter…Det är inte lätt när det är uppförsbacke! Nu ska jag iväg och läsa lite matte B och sedan till tandläkaren i eftermiddag. Mer har jag inte att komma med denna veckan. Hej hopp!

Ingela:
I söndags fick min sambo åka in akut till sjukhuset. Han är kvar än och blir det nog resten av veckan.  Men  annars har den här veckan funkat bra.  Jag och Linn har gått med i en stegtävling, vilket innebär att man går många steg under vissa veckor och sedan lämnar in gruppens steg och ser vilken grupp som gått mest.
Min gamla benskada har gått upp lite under helgen. Det gör ont i benet, musklerna drar ihop sig och det domnar i foten. Då känns det som sockerdricka. Men ryggvärken har gått över.  Jag har någon känning i bäckenet på högersidan när jag gör vissa rörelser, men annars tycker jag motionen gått bra och att den har blivit en del av min vardag. Bollen är jättekul och ger jättemycket för mig, i alla fall!  Det märks på kläderna att jag har gått ner i vikt. Jag känner mej starkare och piggare! Så det har blivit en del nya kläder och storlekar…
Det är svårast när man är hemma och kanske har en myskväll. Det är då, som lite av gottissuget kan komma.  Men då brukar jag ta en frukt, så blir det bra.
Roligaste med nya hälsosammare  livet är att både Linn och jag  tänker mer på vad vi äter och så motionerar vi mer regelbundet tillsammans. Och ser resultat, så klart!
Nu när det är ljusare längre tid på dagen går det lättare att få ihop alla sysslor med hästarna och motionen.
Jag går på toaletten varje dag och kan säga att jag är bättre i magen.
Jag vill åter igen tacka alla för fina kommentarer och allt stöd!

Hälsningar från Linn och Ingela

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Inga tuffa pass om man inte är helt frisk”

Hej! Linn, tråkigt att du har uppförsbacke. Men försök dra ner på smärtstillande så mycket det går, framför allt det som är centralstimulerande och för magens skull. Där sitter ju hela immunförsvaret, så funkar inte magen är det svårt att bli frisk. Jag hoppas det har gått bra hos tandläkaren och att du nu får slippa värken. Då kommer du bli frisk snabbt!  Börja inte med de tuffare passen förrän du är frisk. Lätta promenader gäller tills du känner dig okej, helt enkelt.
Ingela, jag hoppas att din sambo kryar på sig ordentligt och att ni får vara friska. Jättehärligt, att du märker att det händer saker med kroppen. Fortsätt vara lyhörd och kör inte på för mycket, bara. I stället för att jogga kan du ta ett pass på cykel/crosstrainer på gymmet.  Använd samma intervaller som vid joggingpasset, det vill säga hårt fyra minuter och vila två minuter. Om inte benen säger ifrån går du fyra dagar denna vecka och så tränar du på bollen.
Väldigt bra jobbat, Ingela! Nu är vi snart halvvägs!
I vecka 6 minskar jag ner på morgonpromenaderna för att ni ska börja träna lite ”hårdare” under ett av ute passen.  När det gäller joggteknik kommer jag gå igenom det när jag snart hälsar på er.
”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Kramar,
Bea