Förhandlarna om ett nytt löneavtal för kommun- och landstingsanställda väntar på vad som händer inom industrin. Medlarna där har lagt fram två avtalsförslag som facken sade ett ”kraftfullt nej” till. Det senaste budets 0,7 procent ligger långt ifrån deras krav på 2,6 procent eller minst 620 kronor mer i månaden.

Medlarnas bud sade inte heller något om fackens hjärtefråga i år: begränsningar för arbetsgivarna att använda bemanningsföretag. Enligt facken kringgås idag uppsagdas företrädesrätt genom användandet av inhyrd arbetskraft.
Den tyngsta arbetsgivarmotparten Teknikföretagen sa ja till budet.

Kommunals nuvarande löneavtal går ut den här månaden. Men trots att det bara är ett par veckor kvar säger Pettersson att det ”ännu inte är någon ko på isen”. Att bli klara innan nuvarande avtalet går ut blir dock svårt.

Områden som Kommunal vill prioritera i årets avtalsförhandlingar

1. Löneökningsutrymme på minst 620 kronor i månaden, lägst 2,6 procent, plus jämställdhetspott på 125 kronor. Någon form av individgaranti. Höjda lägstalöner med 620 kronor.

2. Avtal som ger ett bättre stöd till det lokala arbetet med löner.

3. Trenden mot allt fler visstidsanställningar måste brytas. Rätt att välja sysselsättningsgrad, heltid för den som vill.

4. Bättre arbetsmiljö.

5. Jämställdhetsnämnd mellan de centrala parterna.