De anmäler händelserna till städarnas arbetsgivare, som är Sambos, Samverkansförbundet Bromölla-Sölvesborg. Och förbundschefen i Sambos, Daniel Wäppling, gjorde en undersökning som ledde till att han skrev till Bromölla kommun.
– Jag har talat med våra anställda och fått bekräftat att det stämmer, flera känner obehag att gå till den här arbetsplatsen, säger Daniel Wäppling.

De som känner sig utsatta har fått erbjudande att byta städområde om det behövs, och från Sambos sida försöker man ge städarna stöd, bland annat genom företagshälsovården.
– Vi har däremot inget inflytande över eventuella diskussioner med den aktuella chefen, som ju är anställd av Bromölla kommun, säger Daniel Wäppling. Vi hoppas att kommunen agerar.
Frågan ska tas upp på Sambos nästa skyddskommitté.

Den aktuella chefen i Bromölla tillbakavisar kritiken och säger i en kommentar i Kristianstadsbladet att hon och hennes personal periodvis varit ”mycket missnöjda” med den städning som Sambos utfört men att hon aldrig uttalat sig nedlåtande eller gjort personliga påhopp på någon städerska.