”Bananplantagerna ger oss jobben men de dödar oss också långsamt.” Det är de inledande fraserna i denna dokumentärfilm om nicaraguanska lantarbetares kamp mot världens största frukt- och grönsaksföretag Dole Foods.
Orden sägs av en präst under en begravning av en före detta lantarbetare som arbetat på bananplantagerna. Prästen säger att de lever i den dödens skugga som kommit av de bekämpningsmedel Dole Foods använt sig av.

Bortanför allt rabalder och Dole Foods stämning av filmaren Gertten, som syftar till att stoppa filmen, finns en dokumentärfilm väl värd att se som en film i sig.
En film om fattiga lantarbetares skyddslöshet när profiten hägrar för ett världsomspännande företag.
Dokumentären är uppbyggd som Davids kamp mot Goliat, vilken Fredrik Gertten berättar med ett självklart patos. Filmen är också spännande som det rättegångsdrama den presenteras som.

Filmens nav är en rättegång där tolv nicaraguanska lantarbetare står mot Dole Foods. Lantarbetarna hävdar att de blivit sterila av bekämpningsmedlet DBCP som Dole använt på plantagerna.
Under 1970-talet kom rapporter som visade att DBCP var giftigt. DBCP förbjöds då i USA, men trots vetskapen att ämnet var farligt fortsatte Dole Foods att bespruta bananplantager i Nicaragua med giftet.
Den totala cynismen från Dole Foods och den maktlöshet som lantarbetarna och deras familjer upplevt sedan giftet började göra sig påmint under 1970-talet är en smärtsam historia att ta del av.

Den egentliga huvudpersonen i filmen är inte lantarbetarna, utan deras advokat Dominguez med kontor i Los Angeles. En lågstatusadvokat som nischat sig på olyckor, och som annonserar via affischer på Los Angeles bussar. Men som uppenbarligen har viss framgång i sitt fält (av hans röda Ferrari att döma). Fallet med bananarbetarna mot Dole är hans steg in bland de stora gossarna.
Dominguez är en tacksam person för en dokumentärfilmare, och man förstår hur Fredrik Gertten resonerat när han valt att ha denne advokat som klangbotten.
Även om det visat sig efter att filmen blivit klar att han kanske inte var fullt så rättrådig.