Lars och Ida, båda från Småland, kvalificerade sig till VM, genom att vinna yrkes-SM ifjol.
Tävlingen går till så att statister spelar patienter på en scen. De tävlande ska sedan ge vård enligt instruktioner och oförutsedda händelser kan också inträffa.

När Kommunalarbetaren får tag i Lars ska han just upp och tävla under den tredje dagen. Sammanlagt pågår tävlingen i fyra dagar.
– Idag blir det bädda säng med en person som är förlamad i, det blir första hjälpen och sen ska vi göra en informationsposter, berättar han.
Till skillnad från SM tävlas det i yrkes-VM i Kanada förstås på engelska. Något som verkar gå bra.
– Det är inget större problem. Man tänker efter lite extra på engelska, språket flyter på ganska bra och man stakar sig inte så mycket uppe på scenen. Men självklart är det lättare att tävla på sitt modersmål.
En annan skillnad mot i Sverige är att det i Kanada är helt annan utrustning och andra sängar än Lars och Ida är vana vid hemma.
Vad har varit svårast hittills?
– I grenen hemsjukvård var vi lite sena med att flytta vissa grejer och vi hann inte riktigt klart med att städa. Sen gjorde vi ett misstag med såromläggningen, men alla misstag vi har gjort har varit jättesmå.

Under sommaren har Lars och Ida arbetat på Österlidens äldreboende i Holsbybrunn i Vetlanda kommun. Även om de då jobbade på olika avdelningar tog de ofta chansen att gå över och hjälpa varandra. Något som kan behövas eftersom man i VM tävlar i lag.
– Samarbetet mellan mig och Ida har utvecklats nåt otroligt. Kommunikationen och planeringen funkar som den aldrig har gjort tidigare. Samspelet gör att vi klarar uppgifterna mycket bättre, säger Lars.

De tävlande får inte veta sina exakta placeringar, bara om de ligger bland de fem bästa eller inte. Och det gör alltså Lars Kristensen och Ida Karlsson just nu. Och chansen finns alltså att de kan bli världens bästa undersköterskor. Trots det är det högst osäkert om Lars blir kvar i yrket. Han pluggar nämligen just nu till sjuksköterska.
Ytterligare en kommunalare deltar i yrkes-VM i Calgary: trädgårdsanläggaren Kasandra Wilhelmsson. Efter dag ett låg också hon i topp fem, men har efter andra dagens tävlande åkt ner lite i resultatlistorna.