I District 9 kommer utomjordingarna till Sydafrikas Johannesburg. De till en början fredliga besökarna packas fort ihop i ett litet område som heter just District 9. Åren går och det lilla området förslummas och Johannesburgs invånare vill ingenting hellre än att bli av med utomjordingarna, vars största problem tycks vara att de inte förstår det mänskliga konceptet äganderätt.
Vräkningen från District 9 får den privata armén MNU sköta.

Filmen är gjord som en mockumentary, en låtsasdokumentär. För några år sedan kändes konceptet fräscht, nu bara tröttsamt. Som tittare ledsnade jag fort på blandningen av action i högt tempo och huvudkaraktären Wikus Van De Merwes ständiga klanthumor.

Trots filmens många brister, anammar den science-fictiongenrens förmåga att i en osannolik berättelse kommentera mänsklighetens allra värsta sidor, i District 9 krigsindustrin och avhumaniseringen av dess offer.