Men också likt sina mödrar och mormödrar välförsedda för alla eventualiteter. Som att bjuda på en liten fest på hotellrummet.
Ur en skrivbordslåda fiskas plastgafflar, plastmuggar, servetter upp och där finns en prydlig plastfatstapel. Kylskåpet på ett ryskt hotellrum är stort och tomt, inte någon minibar.
En tom kyl att ställa det medhavda i. För medhavt finns det, kött, bakade grönsaker, kall öl, vin,konjak . En liten vattenkokare har alla ryskor med på sina ”kommandirovkas” – sina jobbresor, plus förstås tepåsar, kaffe, socker och salt.
Ryska kvinnor har många goda sidor och generositeten och värdinne­-
skapet är två. Att bjuda så mycket det går på allt det man har är legio.
Också på resorna ut i landet måste man vara förberedd, som att festa på rummet en kväll när ingen ork­ar lämna hotellet efter en intensiv dag.

Det är synd att det samtidigt finns den totala motsatsen till ovanstående – ogästvänlighet, buttra och rent sadistiska ryssar, också kvinnor, som gör allt för att försvåra för en utlänning att besöka deras enligt egen utsago bästa land i världen.

Inför Eurovisionsfinalen i Moskva fylldes svenska medier och resereport­age, de bästa sighterna i Moskva, var bor du, vad gör du etc etc. Tyvärr ofta skrivna av samma reportrar som rapporterade om schlagerfestivalen. Som särskilt inbjudna slapp de många av de irritationsmoment, som får andra att ge upp tanken på att ens åka till Ryssland.
Men om Nadesjda, Vera och Ljubov anställdes i ryska diplomatkåren och helst på ryska konsulatet och ambassaden i Stockholm skulle allt fixa sig.
De som arbetar där verkar inte förstå varför de ska behöva lägga två strån i kors för att någon ska kunna få ett visum och besöka deras bästa land.

Det bästa landet i världen enligt invånarna lär därför få vänta länge på någon större turistström.
Inte ens de glada resereportagen kan nämligen ändra på att det är visum­krångel, ohemult dyra Moskvahotell och opålitliga män i uniform i detta som jag själv nästan skulle kunna utnämna som ett av världens bästa länder
– när det styrs av Nadesjda, Vera och Ljubov.

JA
till visumfrihet i hela världen.

NEJ
till murar och gränskrångel.