Organisationen Rena Kläder uppmanar till protester mot IKEA och andra företag som har affärer ihop med Menderes. I ett nyhetsbrev berättar organisationen om fyra dödsolyckor på Menderes fabrik i sydvästra Turkiet de senaste åren, den senaste i november förra året.

I mars 2008 började facket, TEKSIF, organisera arbetarna på fabriken, och det ledde till att ledningen ställde dem inför valet att sluta arbeta fackligt eller bli uppsagda. Även arbetare blev hotade på olika sätt om de organiserade sig. Det här är olagligt i Turkiet, men trakasserierna har fortsatt.
Charlotte Lindgren, pressansvarig på IKEA, säger i en kommentar till KA att IKEA haft oberoende observatörer på plats och att ord står mot ord. Hon säger också att IKEA förmått företaget att utbilda chefer i fackliga rättigheter och även låtit trycka information som delats ut till de anställda.

Men Ceclia Kennberg, koordinator på Nätverket Rena Kläder i Sverige, förklarar att IKEA:s insatser inte lett till förbättringar:
– Hittills har inte de fackligt aktiva som fått sparken fått tillbaka jobbet. Att säga upp fackliga ledare är ett effektivt sätt att skrämma människor från att organisera sig och motarbeta facket.
Och ska man genomföra utbildningar ska man naturligtvis göra det tillsammans med facket, men det som IKEA hänvisar till har gjorts utan insyn och deltagande av facket.
Hon menar att IKEA:s agerande inte visar att de tar kränkningarna på allvar, och Nätverket Rena Kläder uppmanar därför konsumenter att påverka IKEA att agera mer kraftfullt.
– Rätten att organisera sig i fria fackföreningar är en kärnfråga när det gäller arbetares rättigheter.