Fler än 50 000 personer, var tredje arbetslös, står nu utanför a-kassan och många arbetslösa tvingas leva på existensminimum. Vår högerregerings svar på det är att tvinga oförsäkrade arbetslösa att leva på grundbeloppet 7 000 kr före skatt.
Enligt TCO tvingas många söka bidrag från socialtjänsten. I det nya Fattigsverige som alliansen skapar ökar socialbidragsberoendet snabbt i våra kommuner. Nu vädjar TCO, LO och Socialdemokraterna att det ska bli billigare och enklare att gå med i a-kassan igen.
Socialdemokraterna och vänstern vill att regeringen stoppar de nya försämrade sjukpenningsreglerna som enligt dem kan slå hårt mot ännu mer av de 76 000 som berörs.

Vad var det då vår nya ”Arbetarregering” sa före valet? Jo, Reinfeldt lovade att moderaterna inte skulle riva ner och förstöra något för ”vanligt folk”. Som om inte det vore nog, hans magstarka budskap var dessutom att ”Allt vad socialdemokraterna gör på välfärdsområdet lovar vi att göra bättre – och lite till”. Fredrik Reinfeldt och kretsen runt honom var dessutom ”kollektivavtalskramare”.
Men allt detta var ju naturligtvis glömt dagen efter valet. När nu alla fasader och manipulationer avslöjats, så är det samma gamla högerideologi vi ser, som slår på dem som redan ligger.
Många tvingas in i arbetslöshet som det nu ser ut och det är orimligt att hänvisas till att leva under existensminimum. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige.

Högerregeringen gick till val på att behålla den svenska modellen. Alliansen skulle bekämpa utanförskapet hette det – då. Många väljare trodde att de röstade fram en ”sosselight” regering, samtidigt som man ”skulle få bort Persson”. I stället röstade de fram en regering som sa en sak före valet och förde en helt annan politik efter valet.
På bara två år har deras politik lett att klyftorna i landet ökar, Försäkringskassan går på knäna, a-kassan är förstörd och politikerföraktet ökar.

Vad händer nu, i den aktuella finanskrisen? Högerregeringen är som väntat handlingsförlamad, man kör sin orättvisa politik i hög- såsom i lågkonjunktur.

Morgan Nilsson(s), Borås