Mary Ann Wansong bor i den lilla orten Fairview i kanten av bergen i North Carolina. Hon är född och uppvuxen i delstaten, men hennes mormor var svenska och bodde i skånska Klippan innan hon utvandrade.
Mary Ann är troende sedan barnsben, uppvuxen i metodistkyrkan och aktiv i den lokala metodistförsamlingen. Hon är registrerad republikan och har röstat på republikanerna i varje val hittills.
Men i år vet hon inte hur hon ska rösta och lutar rentav åt demokraterna. Precis som många andra North Carolinabor. Och det är lite speciellt, för invånarna här har de senaste 40 åren röstat för en republikansk president alla gånger utom en (1976).

Church Street
Gatan där många av Fairviews kyrkor ligger.

Obama och McCain på tv.
Vem ska bli president?

Vi träffas inne i kyrkans lokaler som passande nog ligger på Church street i Asheville, som är den största staden i trakten. Namnet är väl valt för här ligger många kyrkor. 
Mitt emot Mary Anns metodistkyrka ligger presbytarianernas kyrka och bara några meter ner på gatan ligger episkopalkyrkan. Vi är mitt i den amerikanska söderns bibelbälte.
Men nu står den här klassiskt republikanska delstaten och väger och Mary Ann Wansong är en av dem som tvekar.

Den valfråga hon tycker är klart viktigast är ekonomin. Rätten till sjukvård kommer därnäst, men det hör egentligen ihop med ekonomin menar hon.
Hon har sett alla de tre presidentvalsdebatterna på tv, hon läser tidningarna varje dag för att försöka få klarhet i vem hon ska välja.
– Jag tänker ”ja, det där har han rätt i” och så säger den andra vad han tycker och då tycker jag att det låter bra. Och jag är inte ensam, många av mina vänner känner på samma sätt. Vi behöver en stark utrikespolitik efter åren med Bush. McCain har mycket erfarenhet som Obama inte har, men jag vet inte.

Hon tycker att problemet med Barack Obama är att han är för liberal. Hon säger att hon känner sig trygg med att demokraterna har majoritet i kongressen där lagarna stiftas, men att toppa det med en president från samma parti skulle kunna bli för mycket:
– Jag är lite bekymrad över att Obama vill starta så många åtgärder för människor som har svårt att hjälpa sig själva. Vi är så skuldsatta i det här landet så frågan är hur många nya åtgärder vi har råd till, säger Mary Ann Wansong.
Det säger hon trots att hon själv är med i flera kyrkliga kommittéer som arbetar för ensamstående mammor, ungdomar med problem och dessutom arbetar några dagar i veckan med matutdelning till familjer som har det svårt.
Jag frågar om hon tycker att det är bättre att kyrkan och ideella organisationer är de som hjälper:
– Vi lärde oss mycket efter orkanen Katrina och alla som blev nödställda efter den. De ideella organisationerna var mycket bättre på att gå in och organisera och hjälpa människor än vad staten var.

Vad är det då som gör att Mary Ann för första gången funderar på att rösta på demokraterna i just det här valet? Det handlar inte om att hon ser John McCain som en förlängning på Bush-åren, men hon är bekymrad över Irakkriget och att det inte verkar finnas någon seriös plan för hur USA ska kunna dra sig tillbaka.
– Vi kan inte fortsätta där år efter år. Den stora frågan är väl om det är just vi som är bäst skickade för att lösa deras problem och om vår demokrati är den rätta för dem över huvud taget.
Hennes största bekymmer när det gäller John McCain är hans ålder eftersom hon saknar förtroende för hans vicepresidentkandidat Sarah Palin.

Den aggressiva kampanjen beskriver hon som fruktansvärd och en viktig anledning till att hon funderar på att gå över och rösta på demokraterna.
– Det är den fulaste kampanj vi har sett här i landet och det blir bara värre allt eftersom veckorna går. Reklaminslagen handlar helt och hållet om vad den andra kandidaten har gjort för fel, inte vad man själv vill göra, säger Mary Ann Wansong.