– Vi vill stärka de kvinnliga sotarna i deras yrkesroll, förbättra deras arbetssituation, få fler kvinnor att satsa på yrket och samarbeta internationellt, berättar Karin Kebbe-Helin som arbetar i Stockholm. Hon är en av fyra i en styrgrupp som bildats. I mitten av oktober håller de sitt första medlemsmöte.

Några i nätverket reser i veckan till den årliga sotarfestivalen i Santa Maria Maggiore i Italien. Där ska de bjuda in kvinnliga sotare till en träff och se om de kan starta ett internationellt nätverk.
Tankarna på ett eget nätverk för de kvinnliga sotarna föddes under ett jämställdhetsprojekt för energirådgivare och sotare i Gävle-Dalaområdet 2007-2008. Och nu blir nätverket en undergrupp till föreningen Kvinnors Byggforum, en riksomfattande förening för alla kvinnor med intresse för plan- bygg- och förvaltningsfrågor.

Knopargajarna har också startat en hemsida, www.knopargajarna.dinstudio.se.
I sitt första nyhetsbrev berättar de också att de bjuder in knoparkvantingar (manliga sotare) till att bli adjungerade medlemmar i nätverket. Totalt finns ca 1500 sotare i landet.