Kristdemokraternas ledare tog i sitt tal, liksom Mona Sahlin gjorde, upp frågan om Sverigedemokraternas försök att ta sig in i riksdagen vid nästa val.
Göran Hägglund sa att Sverigedemokraterna har tydliga främlingsfientliga drag.
– Partiet försöker nu bli rumsrent och salongsfähigt genom att nödtorftigt skyla den bruna färgen. De säger sig stå för de mänskliga fri– och rättigheterna. Men det finns inga skäl att tro dem. Det var inte många år sedan medlemmar i just det partiet dök upp i naziunifom och gjorde hitlerhälsning på partimöten.
– Det partiet vill nu ta plats i Sveriges riksdag. Jag vill att vi tillsammans ser till att det inte blir verklighet.

Göran Hägglund nämnde Zlatan, en av Europas bästa fotbollsspelare.
– Han gillas uppenbarligen inte av alla. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, har jämfört landsslagspelaren Zlatan med en legosoldat. Vad är en legosoldat? Någon som inte naturligt hör hemma i laget? En främling med rymligt samvete? Någon som tillfälligtvis ställer upp för egen vinning?
– Detta är den människosyn som är grunden för Sverigedemokraterna. En människosyn som graderar människors värde. En människosyn som delar in människor efter vad man heter och vilka helger man firar. Zlatan är en andra generationens invandrare. Jag är själv andra generationens invandrare. Jag känner mig inte som legosoldat i Sverige.

Göran Hägglund brukar beskrivas som regeringens lustigkurre. I Almedalen var hans bidrag att beskriva stödet för Mona Sahlin som Sahlinism, en vag och oprövad politisk riktning där inte ens den mest lyhörde kan ana varthän och varför.
Han berättade om ett framträdande i Allsång på Skansen där komikern Pia Johansson lät en man i publiken göra alla rörelser åt henne som hon skulle göra. Som en slags mänsklig marionettdocka. Mannen satte ned Pia Johanssons fötter och styrde hennes armar.
– Efter valet – om olyckan är framme – vet vi vilka som blir personerna som ska sätta ned socialdemokraternas fötter: Lars Ohly och paret Wetterstrand/Eriksson. Var fötterna ska sättas ned är oklart.
Sitt eget parti beskrev han som trygghetens parti som inte tror på välfärdsstaten men tror på välfärdssamhället.
Göran Hägglund hyllade privata alternativ och ideellt arbete som omistliga delar av välfärdssamhället.

Och familjen fick sitt eget hyllningsavsnitt i hans tal.
Göran Hägglund som är socialminister i regeringen nämnde också att regeringen i morgon beslutar om översyn av den psykiatriska tvångsvården och den rättspsykiatriska vården. Bland annat ska påföljden rättspsykiatrisk vård försvinna från straffskalan när någon har begått ett brott.
– Reformen skapar en tydligare skillnad mellan vad som är vård och straff. Rättsäkerheten stärks, sa Göran Hägglund.