Vi träffas i Kulturhuset i Stockholm, timmen innan romanpris­juryn offentliggör vem som får Sveriges Radios romanpris 2008.
Varje kväll i veckan har undersköterskan och bokläsaren Alice van de Peppel hörts tala i radio om de nominerade böckerna tillsammans med de andra i juryn. De har resonerat och analyserat.
Att Alice är med och på plats i Stockholm i stället för hemma i skånska Svedberga beror på två saker. Att hon är en flitig P1-lyssnare. Och att hon är en flitig bokläsare.

Hennes oregelbundna arbetstider i vården gör att hon under lediga dagtimmar ofta har radions P1 på. En dag hörde hon trailern där P1 sökte lyssnare och läsare till lyssnarjuryn, och Alice tänkte att det hade varit roligt…
– Främst för att jag är så intresserad av att läsa, men också för att jag inte har så många att diskutera litteratur med i vardagen på ett lite djupare sätt. Jag läser mycket och ganska blandat och kände också att det här var ett bra sätt att få läsa böcker.
Juryn bestod av sju personer i olika åldrar och från olika delar av landet. Var och en fick ett bokpaket med de nominerade romanerna tillsänt sig.
Att träffa de andra i juryn och tala om böckerna beskriver hon som väldigt givande:
– Det blir så många olika blickar på innehållet och språket. Det är både kul att själv uttrycka sig och att lyssna på de andra. Genom att höra om böckerna genom de andras föreställningsvärld lär man sig jättemycket.

Jag ber om lite tips till nybörjare som vill träffas och prata om böcker. Vad ska man tänka på?
Alice föreslår att man ska fundera på huvudpersonerna; deras bakgrund, kön och klass, miljöbeskrivningar och språket; är det sensuellt eller kanske aggressivt.
Är det annorlunda att läsa på det sättet?
– Egentligen inte, men det blir en mer noggrann läsning. Det gör att man verkligen tränger in i böckerna på ett annat vis. Tipset är egentligen att gå på känslan. Känn efter vad du känner – det kan inte bli fel. Det behöver inte vara så högtravande.
Juryarbetet har fått upp hennes ögon för den nutida svenska litteraturen.
– Nu känner jag ett behov av att hitta böcker som befinner sig i den tid vi lever i, som hjälper mig att förstå den här tiden mer. Att läsa alla nominerade till Augustpriset är mitt nästa läsprojekt.
Bland det häftig-aste med att läsa är att man lär känna så många nya människor, menar Alice.
Och hon tycker att hon har hjälp av sitt arbete som undersköterska när hon läser:
– Jag lär mig förstå andra människor. Jag träffar väldigt många olika människor som reagerar och agerar olika. Och de människomöten jag får på jobbet kan jag plocka med mig in i böckerna, och tvärtom. Det finns alltid något att hämta.

ID: Alice van de Peppel

Yrke: Undersköterska i hemvården, Höganäs.
Ålder: 41.
Bor: Svedberga i Skåne.
Familj: Sambo Lasse, William 9, Hugo 7 och katten Måns.
Favoritbok: Dikter av Werner Aspenström.
Aktuell: En av deltagarna i P1:s lyssnarjury 2008 som i radion diskuterar sig fram till vilken bok som får Sveriges radios romanpris.