Ska det inte vara lite röda slingor den här gången? undrade frisören när jag satt och kollade på mig själv i spegeln.
Tja, varför inte. Jag lämnade lolkalen med en randig frilla, där slingorna lyste ilsket röda. Kanske inte jättesnyggt, men omväxling förnöjer. Kompisen kom till lunchen med en liten randig fläta i neonfärger, mitt i de mörka lockarna. Väldigt fint!
Ingen skickade hem oss, kanske för att vi är äldre – och själva är chefer…
Som ung ligger du mer i riskzonen att råka illa ut för din stil. Antingen det gäller för korta kjolar, för många ringar, eller annat som sticker ut, utanför normen.

Ska man få vara lika olik på jobbet, en individ mitt i regelverken på arbetsplatsen?
Frågan kan ställas sedan montören Markus Persson, 26 beordrats att färga om sitt hår, som inte stämde med chefens tolkning av ”ett vårdat yttre”.
Killen jobbar på ett företag som lystrar till det kommersiellt klingande namnet ”Reklamfabriken”. Han sätter sedan två år och till belåtenhet upp reklamskyltar runt om i Sverige, just nu i en frisyr med lång svart lugg med en röd slinga i och ett litet rött avsnitt i nacken. Kul och lite utstickande, men knappast chockerande. Markus stil är en typisk rockstil.

Dock över gränsen för ledningen. Vd och ägare Stefan Dinesson kräver ett mer vårdat yttre, i klartext ska han ändra hårfärg.  Markus är besviken över att de inte kan acceptera honom som han är, säger han till DN.se. Vd säger i Aftonbladet att Markus är firmans ansikte utåt och att detta ansikte bör se vårdat ut. Nu riskerar han sparken.  (Går också att läsa om på Svd.se)


Vad ska man säga om detta? Arbetsplatsen har förstås rätt att bestämma ordningsregler som även rör klädvalet. Uniformer kan behövas för att skapa trygghet för kunderna. Att piercing i näsor och läppar ökar infektionsrisken är skäl nog att avstå från sådant på vissa jobb.
Men hårfärger och frisyrer kan knappast skada någon. Bara skapa variation och förnyelse. Och en liten egen frizon att få uttrycka sin personlighet. Den som sätter upp reklamtavlor rör sig i ett annat rum än den som serverar drinkar på flyget, eller vaktar industrilokaler.
Men oavsett var man jobbar borde håret få vara en frizon för klåfingriga smakpoliser.
Och om fler arbetsplatser var mer öppna för olika sätt att klä sig och vara skulle vi få det mycket trevligare på jobbet.