Äpplet ger dessutom oändliga möjligheter i köket, det finns ju så mycket mer än äppelkaka! Av de tidiga sommaräpplena, som till exempel transparante blanche, kan du göra ljuvligt äppelmos. Kanske med lite färskriven ingefära i byttan? Njut av höst med smörstekta äppleskivor med kanel och mynta till söndagssteken. Är du ägare av en råsaftcentrifug? Då kan du göra din egen must! Använd inte allt för söta sorter eftersom lite syra gör susen, både i must och mos och mixa gärna olika sorters äpplen.

Dags att plocka och lagra? När frukten börjar falla är det dags att plocka. Plocka dem försiktigt, ett i taget med skaftet kvar. Använd gärna handskar eftersom äpplet är känsligt för stötar och skador och frukten tappar snabbt smak och blir trist. Lägg äpplena glest i en kartong på tidningspapper, lager för lager. Frukterna får inte stöta mot varandra. Helst ska man svepa in varje frukt i papper. Använd till exempel flyttkartonger men lägg inte för många lager. Förvara luftigt och svalt
i idealisk förvaringstemperatur 3-8 grader. Lagra inte olika sorter tillsammans! Sommar- och höstäpple brukar vanligtvis inte klara någon längre lagring, men däremot finns det vinteräpplen som kan hålla ända fram till våren. Lagringstid och skördetid varierar mycket.

Snabba äppelmoset
Ett snabbt gjort mos som inte innehåller några konserveringsmedel. Skala och kärna ur 2 kg syrliga äpplen, mixa till exempel Aroma och Bramley.
Dela i bitar och lägg i en stor, rymlig kastrull. Häll i ca 1-2 dl vatten och låt puttra under försiktig omrörning tills frukten mjuknat. Grovmosa med potatisstöt.
Söta med honung efter smak, 2 msk finriven färsk ingefära, 2 msk färskpressad citronsaft och 1/4 tsk malen kanel. Vill du ha ett slätt mos kan du köra med stavmixer.
Kanske med mer riv? Riv ett äpple grovt och låt rivet dra i lite färskpressad citronsaft och rör ner i moset. Häll upp på väl rengjorda glasburkar. Ska du inte använda moset inom en vecka kan du kyla ner och frysa in.