Men när en peep-show för de närmast berörda samtidigt ska vara en offentlig tillställning för medierna så blir det hela smått pinsamt och mycket mycket sövande.

Trots kaffet, mängden oranga ballonger och den muntra stämningen bland alla partiaktiva, pressansvariga, ministrar med följen som fyllde foajen och salongen på biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm så tog det sig inte riktigt på allianskalaset. Salen var inte full.
Applåderna från partitrogna åskådare med oranga namnbrickor höjde inte stämningen. Det hela blev ett sömnpiller, inte minst för att föreställningen var en halvtimme försenad och kändes minst en halvtimme för lång.  
Frågan, varför sitter jag här? inställde sig ganska snart, säkert hos fler än undertecknad.

Upplägget var annars regisserat in i minsta tum. Från den lilla oranga handboken om första året med alliansregeringen, till propagandafilmen i journalfilmsstil om de tråkiga, svartvita åren med s-regeringen och de glada färgerna från och med maktskiftet, till intervjuerna med berörda politiker, som framträdde tillsammans med var sin ”gräsrot”, som tyckte att det mesta blivit bättre nu.
Fyra partisekreterare inledde och fick berätta för Lotta Bromé att de träffades ofta och att ”vi bestämmer allihopa”.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin förklarade sig vara mest nöjd med försämringarna av a-kassan i kombination med jobbavdraget. För ”det måste löna sig att arbeta” och ”förändringar gör ont”. Han förklarade också att regeringen ”inte är till för särintressen och ledarsidor”, och för detta belönades han med en varm applåd.

Folkhälsominister Maria Larsson meddelade att 7 av 10 var rädda för att bli gamla ”med s-regeringen”, men nu med trygghets- och valfrihetsgarantin skulle det bli ändring på den saken. Andreas Carlgren var nöjd med att så många köpte miljöbilar och Lasse Gustavsson, generalsekreterare i Värlsdnaturfonden verkade också glad.

Och så fortsatte det, med minister efter minister, även om jag inte hängde med hela vägen. En hallelujakör för det första året med alliansregeringen. Visst, med så usla opinionsiffror som alliansen har just nu kan det behövas lite uppmuntran för fotfolket.
Men som PR-aktivitet för alla därutanför landade jippot platt.

| Foto: Johanna Svensson |