Gammaldags rosor bjuder ofta på en överdådig blomning. Ofta varar den inte lika länge som hos moderna rabattrosor, men i gengäld har de ett desto rikare flor.
Dessutom bjuder blomman på en doft som saknar motstycke.

Många av de mest väldoftande rosorna är just gammaldags rosor. Det finns visserligen moderna rosor med den gammaldags rosens vackra form, men har ofta under förädlingens gång tappat sin doft.
De är alla buskrosor men några mer högvuxna rosor med lite vekare växtsätt kan också användas som klätterrosor.
Just att de är buskrosor gör dem mycket lättskötta. De klarar sig nästan själva även om de naturligtvis mår bättre med årlig gödsling. Man behöver inte heller beskära dem regelbundet, bara för att busken ska bli kraftigare och få en bättre form.

Empress JoséphineEmpress Joséphine
Fakta: En vacker rosa frankfurtros som fanns i odling före 1824. Den blommar med stora, tätt fyllda blommor, ofta med vågiga kronblad. Kronbladen ser nästan ut som om de vore av silkespapper. God doft även om den inte är så stark. Blommar från slutet av juni och en månad framåt. En buskros som blir ca 1,5 m hög. Den är härdig och frisk, och klarar sig till zon 6.
Historia: Den är uppkallad efter kejsar Napoleons hustru Joséphine (1763-1814). Det sägs att hon var hans livs stora kärlek. Kejsarinnan Joséphine levde på slottet Malmaison utanför Paris.

Louise OdierLouise Odier
Fakta: En Bourbon-ros som blommar med rosa, välformade blommor som blir 6-7 cm i diameter. Först är den bollformad för att när den slår ut bli mer skålformad. Blommorna sitter i klasar, ofta 3-10 i varje. Blommar från midsommar och långt in på hösten. Det är egentligen en buskros men kan också användas som klätterros. Härdig till och med zon 5. Den blir ca 1,5 m hög men i zon 5 sällan mer än meterhög.
Historia: Rosen har odlats sedan 1851 och är uppkallad efter en berömd balettdansös i Paris, Louise Odier.

Rose de ReschtRose de Rescht
Fakta: En höst-damascenerros som blommar med mörkt röda blommor. Ju mer den slår ut, desto starkare lilaton får blommorna. Den har en kraftfull och mycket behaglig doft. Rosen har sitt främsta flor från slutet av juni till slutet av juli. Därefter kommer enstaka blommor under hela sommaren och långt in på hösten. En skuggtålig buskros som blir ca 1,5 m hög. Härdig till zon 5.
Historia: Den har sitt namn från staden Rescht i Iran. Vad man vet har den odlats i Persien sedan år 880.

Mme PlantierMme Plantier
Fakta: En ros med mellanstora krämvita blommor, ibland med en svag rosaton. Den har en stark och söt doft. Blommar rikligt från slutet av juni och en månad framåt. En anspråkslös ros som är både härdig och skuggtålig. Det är en buskros som också kan användas som klätterros. Som buskros blir den ca 1,5 m hög. Som klätterros kan den bli närmare 2,5 m. Härdig till zon 5.
Historia: Det var den franska rosförädlaren Plantier som namn – gav sin finaste ros efter sin fru. Det var år 1835. Mr Plantier var också trädgårdsmästare på slottet Malmaison utanför Paris.

Rosa MundiRosa Mundi
Fakta: Blommar med alldeles polkagrisrandiga blommor i rött och vitt. Den kallas också för ”polkagrisros”. Blommorna är stora och halvfyllda, ofta ganska flata i formen. Den doftar starkt och om man torkar blombladen behåller de doften länge. Blommar rikligt, från slutet av juni till slutet av juli. Busken blir ca 1,2 m hög och är härdig till zon 6. Den hör till Gallica-gruppen.
Historia: En mycket gammal ros. Enligt legenden har den fått sitt namn efter en ung kvinna som hette Rosamond Clifford. Hon levde i England på 1100-talet och var Henrik den II älskarinna.

Jacques CartierJacques Cartier
Fakta: Blommar med stora, generösa blommor i en mild rosa färg. Blomman är ganska flat i formen och sprider en stark och god doft. Blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Där efter får den enstaka blommor fram till frosten sätter stopp för blomningen. Det är en Portlandros som varit i odling sedan 1868. Busken blir ca 1,5 m hög. Härdig till zon 5.
Historia: Jacques Cartier (1491-1557) var inte bara en framgångsrik rosodlare utan också en upptäcktsresande. Han genomförde flera franska expeditioner till det som sedermera blev Kanada.

Souvenir de la MalmasionSouvenir de la Malmaison
Fakta: Bara ca 80 cm hög, men blommar med desto större blommor. De kan bli upp emot 12 cm i diameter. Blomman är tät och har en ljust rosa färg som bleknar mot gräddvitt. Stark och kryddig doft. Blommorna sitter tillsammans i klasar, 3-5 i varje klase. Blommar nästan oavbrutet från slutet av juni och långt in på hösten. Vill gärna ha en god jord för att blomma rikligt. Är härdig till zon 3.
Historia: Rosen har odlats på slottet Malmaison, som Napoleon gav till sin fru Joséphine när de skildes.

Så lyckas du med rosor

1) Plantering: Rosor som säljs i kruka kan planteras när som helst under året. Plantera dem lika djupt som de står i krukan. Planteringsgropen bör vara ca 50x50 cm och lika djup. Blanda gärna upp jorden med särskild rosjord. Då vet man att rosen får den näring den vill ha. Om man planterar under sommaren är det viktigt att regelbundet vattna tills busken rotat sig ordentligt. Barrotade plan tor planteras när de är i vila, tidigt på våren eller sent på hösten.
2) Placering: De flesta rosor vill växa soligt till halvskuggigt. En fördel med halvskugga är att blomningen ofta varar längre och att blommorna inte bleks lika mycket. Det finns också rosor som klarar mer skuggiga lägen, men inte alla.
3) Jord: En god, mullrik och fuktighetshållande jord, gärna med en viss lerhalt.
4) Gödsel: Tillför gärna lite naturgödsel eller kompostjord som myllar ner runt rosen varje vår.
5) Beskärning: Alla sju rosorna som presenteras här är buskrosor. Till skillnad från rabattrosor behöver man inte beskära buskrosor lika mycket. De beskärs med sekatör på våren, när björklöven är stora som musöron (då har också rosen vaknat). Ta bara de grenar som är dött under vintern, de som är veka eller växer fel. Om något skott blivit långt kan det kortas tillbaka en tredjedel för att busken ska få en vackrare form.

Rosor på postorder

Många rosor finns på närmaste trädgårdsbutik. Söker man en speciell ros finns två ställen med extra stor sortering av gammaldags rosor på postorder:
Cedergrens i Råå 042-26 00 52
Flora Linnea 042-32 77 99