I mitten av februari kom ett e-postbrev från Polen till LO i Stockholm, brevet skickades vidare till Kommunal. I brevet berättar Maria om hur utnyttjad hon känner sig. I oktober förra året började hon arbeta hos mannen och fick sova på en madrass på golvet i ett rum i hans villa. Hon städade, lagade mat, lämnade och hämtade mannens dotter i skolan. Hon väcktes ofta flera gånger under natten, ändå måste hon jobba som vanligt från halv sju varje morgon. Hon fick 14 600 kr för 185 timmars arbete, men skulle av det betala 6 500 kr i kost och logi.
I brevet frågar hon om hon inte ska få betalt för arbetet under kvällar och helger. Alla besked om arbetsvillkor var muntliga. Hon känner sig illa behandlad, isolerad och lurad.

I början av februari sa hon upp sig, blev utslängd av mannen och tvingades återvända till Polen. Hon vill ha anställningsbevis och papper på vad hon har fått i lön, och vilken tid företaget anser att hon har arbetat.
En tolk som hjälpte Maria i slutet av förra året berättar att mannen annonserade i Polen, och att Maria såg det och sen blev anställd av Curanda. Nu arbetar, enligt tolken, en annan polsk kvinna hos mannen.

Kommunalarbetaren har sökt Curandas ägare, Pirjo Leppiaho, för en kommentar, men inte lyckats nå henne.
– Det här visar precis vad vi har sagt – de anställda är rättslösa om det inte finns något kollektivavtal, säger Jane Cronhager, ordförande i Kommunals sektion i Nacka. Jag blev väldigt upprörd när jag fick höra om hennes brev. Ingen ska behöva bli behandlad så.

Kommunal har under ett och ett halvt år försökt få ägaren till Curanda Vårdassistans AB i Nacka att teckna kollektivavtal. Företaget har ett trettiotal anställda. Ägaren vägrade, och den 25 januari inledde Kommunal en blockad (stopp) mot övertidsarbete och nyanställningar på företaget. Varje morgon finns blockadvakter från Kommunal på plats utanför företaget.
Ombudsmän från Kommunal träffade tillsammans med medlare från Medlingsinstitutet Curandas i förra veckan, och de träffas på nytt i morgon, tisdag.

En arbetsgivare som inte tecknar kollektivavtal kan betala låga löner och strunta i att försäkra sin personal mot olyckor, strunta i ob- och övertidsersättning, pensionspremier och annat. En del andra länder har lagar som skyddar de anställda, i Sverige har arbetsgivare och fackföreningar istället valt en modell med kollektivavtal. Därför har facket rätt att ta till blockad mot företag som vägrar teckna avtal.