Kommuner anställer fler för att klara arbetstidslagen

Fyra av tio kommuner säger att de måste nyanställa för att inte bryta mot de nya arbetstidsreglerna vid årsskiftet, visar Kommunalarbetarens undersökning.
Kommunal tar emot beskedet med öppna armar. (KA nr 22/2006)

PÅ JOBBET

Så skapade uskorna arbetsglädje

Undersköterskorna har tagit över arbetsuppgifter från läkare och sjuksköterskor. Självständigt arbete och flexibilitet ger arbetsglädje på ögonklinikens mottagning vid Universitetssjukhuset i Linköping, skriver Kommunalarbetaren nr 22/2006.

LIV & HÄLSA

Sätt fart på lyckosnurren

Pengar och prylar ger lycka en kort stund. Kärlek, vänskap, arbete och aktiv fritid är viktigare. Lycka handlar om att må bra och gilla livet. Men krav på att vara lycklig sänker lyckan, säger lyckoforskare Bengt Brulde. (Kommunalarbetaren nr 22/2006)

ARBETSLIV

Kärlek på jobbet

Att jobba tillsammans har stärkt kärleken för Katarina och Ove Lindborg som träffades på Södersjukhuset i Stockholm.

– Nyförälskade par strålar av lycka och kan sprida positiv energi, men kan också väcka avund och ilska, säger arbetslivspsykolog Christian Jacobsson. (Kommunalarbetaren nr 22/2006)

I FORM

Motion är bra mot stress och nedstämdhet

Att motionera fungerar på samma sätt som att äta antidepressiva mediciner. Det säger Peter Hassmén, professor i psykologi vid Stockholms universitet till Kommunalarbetaren nr 22/2006.

KOLUMNEN

Från vilket land är dottern?

Även om vi själva har starka band till Kurdistan och det kan kännas märklig, sorgligt och bittert att våra barn inte ser sig själva som kurder i första hand måste vi släppa taget. Om vi nekar dem rätten att helhjärtat vara svenskar nekar vi dem samtidigt rätten till en egen identitet.

Kolumnist Cheko Pekgul, Kommunalarbetaren nr 22/2006

LEDARE

Pallar 100-åringen för allianstrycket?

De närmaste fyra åren förvaltas välfärdsstaten av en regering som hittills lagt sig i högerfilen med förslag som slår hårt mot just dem med risk för det utanförskap de säger sig vilja bekämpa.

Nästa år går Kommunal och de andra LO-förbunden ut i avtalsförhandlingar om lönerna. Arbetsgivarna låter fientligare än på länge. Pallar den svenska förhandlingsmodellen för allianstrycket? Ja, om parterna vill. Både fack och arbetsgivare måste värna modellen och sin självständighet gentemot regeringen, oavsett färg.

Chefredaktör Liv Beckström, Kommunalarbetaren nr 22/2006