1Pepparkaksdeg
Deg som ska användas till hus
behöver vara stadigare än deg för
kakor som ska ätas eftersom man vill undvika
husras. Gör gärna egen deg till pepparkakshuset.
Det blir både billigare och
bättre än att köpa och tar heller inte så
mycket tid. Men du behöver vara ute en
dag i förväg så degen får vila. Degen håller
minst 3 veckor i kylen.
250 g smör
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vatten
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
14 dl vetemjöl, 840 g
3/4 msk bikarbonat
Så här gör du: Koka upp smör, strösocker,
sirap och vatten i en kastrull.
Häll smör- och sockerblandningen över
kryddorna i en degbunke. Låt svalna.
Blanda mjöl och bikarbonat. Häll ner i
degbunken med socker- och smörblandningen
och arbeta samman till en slät deg.
Täck bunken och låt degen vila minst ett
dygn innan bakning.
2Kristyr
Den här kristyrsatsen räcker gott
till hela huset.
5 dl florsocker
ca 1 1/2 äggvita
några droppar ättiksprit
Så här gör du: Vispa samman florsocker och
äggvita med elvisp. Rör ner några droppar
ättiksprit. Kristyren ska ha en marängsmetsliknande
konsistens.
3Dekorering
Kristyr, se ovan, silverkulor, strössel,
nonstop eller annat godis.
4Pepparkakshusbak
Regel nummer ett vid pepparkakshusbygge:
det blir aldrig perfekt.
Skavanker döljs med kristyr och godis.
5Mallar
Rita upp delarna efter måtten på
sidan 26 på kraftigt papper. Rita
fönster och dörr som egna delar.
6Kavla ut och grädda
Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock på
mjölat bakbord. Mjöla degplattan
regelbundet. Skär med vass kniv. Flytta
försiktigt till plåt täckt med
bakplåtspapper. Skär ut fönster
och dörr när degdelen ligger på
plåt. Spara dörren och grädda
med andra smådelar.
Spröjsade fönster: Dela en spröjsdel på
längden. Passa in remsan i fönsterhålet.
Lägg den andra remsan över som ett kors.
Se bilden ovan. Skär bort överflödet.
Baka husdelarna i ca 200° varm ugn ca
10 minuter. Det är viktigt att delarna blir
genombakade så de hårdnar och blir fasta
när de svalnat.
7Montering
Brynt socker: Smält 2 dl strösocker
till karamell i en stekpanna. Doppa
delarna i det smälta sockret och foga
snabbt samman delarna.
Huskropp: Fäst gavelstöden mot gavlarna så
de kan stå själv. Lägg den ena gaveln åt sidan.
Se bild på sid 26. Limma ena hussidan och
pressa försiktigt mot en gavel. Fäst sedan den
andra hussidan mot samma gavel. Nu står
huset stadigt! Se bild sid 26. Doppa båda hussidorna
och fäst mot den sista gaveln.
Skorsten: Fäst skorstenens sidostycken mot
framsidan. Limma sist konstruktionen mot
den lilla skorstenens bakstycke. Lägg skorstenen
åt sidan medan du monterar taket.
Tak: Passa in takplattorna mot huskroppen så
du ser hur de ska sitta. Se ovan. Doppa huskroppens
sneda fästytor och pressa försiktigt
fast takplattan. Taknockens skarv döljer du
med takpannor. Doppa skorstenens snedytor.
Pressa försiktigt skorstenen mot taket tills den
fastnat. Dutta smält socker på nocken efterhand
som du fäster takpannorna.
Dörr och fönsterluckor: Limma dörren snett ut
från dörrhålet, som om den står öppen. Gör likadant
med fönsterluckorna och bleck ovanför
höga fönster. Riv delarna lite snett så de sitter
bättre.
Dekorera huset: Fyll en tyll med kristyr. Täck alla
skarvar med kristyr. Vill du dekorera med godis
gör det efterhand eftersom kristyren stelnar.
Spritsa tegelstenar, kristyrkluttar att fästa
godis i eller annat fint mönster. Ge fönsterbleck
”snö” och istappar. Se stora bilden sid
25. Spritsa vågmönster eller ge taket annan
dekoration. Sist spritsar du taknocken.
Dekorera med silverkulor eller godis efterhand
du spritsar. Sikta florsocker över huset
och ge snökänsla!
8Spritstips
Har du inget tyg att spritsa med? Klipp
av ett hörn på en liten plastpåse av
tjock plast. Fyll med kristyr och spritsa. Du
kan också göra en strut av bakplåtspapper och
klipp av toppen så du får ett lagom kristyrflöde.
9Monteringstips
Vill du ha fönsterglas? Använd färgat
silkespapper eller gelatinblad. Fäst med
kristyrklutt innan monteringen.
10Laga
Du kan enkelt laga delar som gått
sönder med smält socker. Dölj
med kristyr.