LOs landsomfattande manifestation fortsatte under torsdagskvällen. I Stockholm ringlade sig ett fackeltåg med tusentals medlemmar från Norra bantorget till Mynttorget. Beväpnade med facklor, visselpipor och megafoner visade en brokig skara demonstranter sitt missnöje med regeringens a-kassereform.

LO-medlemmar trängdes med bland annat ungdomsförbund och SKTF-medlemmar. En stor del av tåget bar kommunals karakteristiska”vi tar fajten”-jackor. Jessica Sundqvist, lokalvårdare från sektion 18 i Stockholm var en av dem.

– Det känns jättebra. Det känns som man är en del av något större och att man inte står ensam. Det är fantastiskt att vi är så många, det känns inte så svenskt på något sätt.

Ilskna slagord som ”sänker ni kassan så sänker vi er” ekade mellan husväggarna, men Jaddi Dalawi, som gick som Kommunals fanbärare längst fram i tåget såg riktigt lycklig ut.

– Det är första gången i mitt liv som jag går så här, jag är så glad, sade han och höll emot när vinden ryckte tag i fanan. Jag är från ett land där sådant här inte finns.

Framför slottet vid Mynttorget hälsades demonstranterna välkomna av Ulf Brandt, SEKO-ordförande i Stockholm och på scenen satt också Stefan Sundström med gitarr och gummistövlar och eldade på med sånger.

Wanja Lundby-Wedin talade framför slottet för andra gången under dagen och möttes av jubel och visselpipor när hon berättade om ordväxlingen hon haft med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tidigare under dagen då hon överlämnade över en kvarts miljon namnunderskrifter.

– Så talar den vars väljare aldrig varit arbetslösa, sade hon.

FAKTA:

Förändringarna i a-kassan som riksdagen beslutar om 20 december:

– En höjd avgift på högst 300 kronor ska införas i januari och betalas av dem med arbete. Avgiften blir högre ju fler medlemmar som är arbetslösa i a-kassan.

– Arbetsvillkoret skärps så att man måste ha arbetat 80 timmar i månaden i sex månader under det senaste året för att få a-kassa.

– Studerandevillkoret slopas.

– Den högsta dagpenning som betalas ut blir 680 kronor.

– A-kassan ska på sikt bli obligatorisk.