Ljummen ananassallad
med ingefärsdressing

En färggrann sallad som passar tiptop till fläskkotletten eller skaldjur. Gör dressingen i förväg och vänd ihop raskt innan servering medan kotletten ligger på grillen.

Detta behöver du till 4 portioner:

1 stor ananas, ca 1 kg

1 bunt salladslök

1 schalottenlök

1 msk sesamfrö

Ingefärsdressing:

2 msk färskriven ingefära

1 vitlöksklyfta
skal och färskpressad saft från 1 lime

0,5 msk socker

en halv stark chili eller 0,5-1 tsk sambal oelek

0,5 dl raps- eller majsolja

salt

Servera till: Grillat fläskkött eller skaldjur, nykokta nudlar och sallad.

Gör så här: Börja med ingefärsdressingen: Skala ingefära och riv fint. Finhacka vitlök. Tvätta lime noggrant, riv skalet och pressa saften. Finhacka chili, skydda fingrar och skärbräda mot chilihetta med plastpåse runt hand och bräda. Blanda alla ingredienserna till dressingen med oljan i en liten skål och rör om så sockret börjar lösas. Smaka av med salt.

Sallad: Skär av topp och botten på ananasen. Skala med vass kniv. Du kan behålla skalet på, det är en smaksak. Dela varje ananashalva i 2 stora klyftor och skär bort den hårda mittstocken på varje klyfta. Skär i 1-2 cm tjocka skivor. Strimla det gröna på salladslöken. Skala och finhacka schalottenlök fint. Rosta sesamfrö i torr het panna tills fröna får färg.

Grilla ananasbitarna på het grill så de får vackra grillränder men fortfarande tuggmotstånd kvar. Vänd samman ananas, salladslök och ingefärsdressing precis innan servering. Strössla lök och sesamfrö på topp.

Sommarsallad med
blomkål och linser

Sommarens fräschaste sallad med primörer och mättande små linser. Hittar du inte små svarta linser är vanliga gröna ett alldeles utmärkt substitut.

Detta behöver du till 4 portioner:

1 stort blomkålshuvud, ca 700 g

2 påsar röd mangold eller färsk spenat, 140 g

1 rödlök

3 tomater, gärna blandade färger

1 knippa rädisor

100 g chèvre

2,5 dl kokta svarta små linser

0,5 tsk torkad timjan eller 2 msk färsk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

Servera till: Grillad kyckling, en klick lättcrèmefraiche och ett gott bröd.

Gör så här: Ansa blomkålshuvudet och dela i små buketter. Koka mjuk med spänst kvar i lättsaltat vatten, ca 3 min. Låt rinna av i durkslag. Skölj mangold. Skala och skiva rödlök tunt och dela tomater i fina bitar. Skiva rädisor och dela osten i en centimeter stora tärningar.

Vänd samman grönsakerna med ost, linser, timjan, vinäger och olja i en stor skål. Salta och peppra och servera!

Tips! Vill du mildra rödlöken kan du låta skivorna dra i kallt vatten några timmar innan använding.

Vit färskpotatissallad

med fetayoghurt

En perfekt och kvickt gjord potatissallad för lata och ljumma sommarkvällar. Bara att blanda och ge! Vitkål ger krispighet och fetan salt fyllighet. Några oliver, gröna blad och en god köttbit sätter pricken över i.

Detta behöver du till 4 portioner:

800 g färskpotatis, skrubbad och kokt

300 g färsk vitkål

1 dl finhackad gräslök

1 dl finhackad dill

Fetayoghurt:

skal från 1 citron

1 msk färskpressad citronsaft

150 g fetaost

2 dl matlagningsyoghurt, gärna tjock grekisk

1 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

Servera till: Grillad lammstek, grönsallad och några svarta oliver.

Gör så här: Skiva potatis i 1 cm tjocka skivor. Strimla vitkål. Vänd försiktigt samman potatis, vitkål, dill och gräslök med fetayoghurt precis innan servering.

Fetayoghurt: Tvätta citronen noggrant. Finriv skal och pressa saft. Mosa feta med gaffel i en skål. Rör ner yoghurt, olivolja, citronskal och saft till smidig röra. Tycker du moset är för tjockt, späd med lite mer citronsaft eller mjölk. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Tips! Prova att ersätta gräslök och dill med till exempel mynta och salladen får ny kostym!

Mascarpone och rabarber
kompott med gott sting

Mascarpone är en osaltad italiensk läcker färskost som numera finns att få tag på i större butiker. Tillsammans med läcker rabarberkompott blir det ljuvligt gott!

Detta behöver du till 4 portioner:

ca 500 g rabarber

2 msk färskriven ingefära

1 dl socker

0,5 dl vatten

Mascarponekräm

1 burk mascarpone, 250 g

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

citronmeliss

Gör så här: Skala rabarbern om den är tjock och träig. Dela i cirka 2 cm stora bitar. Skala och riv ingefära fint på rivjärn. Lägg rabarber och ingefära med socker i en kastrull. För att få en mer ”krunchy” kompott, spara 1 dl av bitarna och lägg i när drygt halva koktiden gått. Häll på vatten. Sjud försiktigt i drygt 15 minuter till en fin kompott. Om kompotten känns blaskig, red med 1 tsk maizena, eller potatismjöl, utrörd i 1 msk vatten.

Krämen: Rör samman mascarpone, socker och vaniljsocker till en smidig kräm. Klicka upp i fina serveringsglas och servera med en rejäl sked rabarberkompott på topp. Dekorera med citronmeliss.

3 tips som gör dig till grillmästare

Ta god tid på dig!

Du har säkert hört det innan men det tål att sägas igen: Gör iordning grillen i god tid innan grilldags. Tålamod är ledordet som översatt i tid innebär cirka 20-30 minuter.

Vänta ut kolen eller briketterna tills de är täckta med grå aska, först då är det dags att lägga köttet på gallret.

Håll rent!

Vem glömde rengöra grillgallret efter sig? Att lyfta på locket och göra den arkeologiska upptäckten av ett ingrott smutsigt grillgaller gör ingen glad.

Tänd grillkolen och låt gallret ligga kvar medan du väntar ut glöden. När gallret blivit hett borstar du lätt rent med stålborste.

Välj bränsle efter maten!

Briketter eller kol? Därom tvista de lärde. Några ledord: Briketter är att föredra om du ska grilla länge och till många gäster. Med grillkol får du grillglöd fortare men glöden håller inte lika länge som med briketter.

Förståsigpåare blandar briketter och kol för snabbare och uthålligare glöd.