– Kommunal har med berått mod tagit bort målet om förkortad arbetstid, tyckte dock ombudet Anita Hedqvist från Hedemora.

Rapporten Hela tiden handlar om hur Kommunal ska ha en helhetssyn på arbetstiden.

Heltidsarbete ska vara en rättighet. Förkortad arbetstid blir endast en vision.

– Vad är en vision? Jo, en spöksyn, en hallucination, en drömbild, vi har banne mig inte fått medlemmarnas mandat att göra arbetstidsförkortningen till en spöksyn eller hallucination, sade Anita Hedqvist, som hade slagit upp ordet vision i svenska akademins ordlista och fortsatte:

– 98 procent av rapporten är skitbra på ren svenska. Men man tror inte sina ögon när man på löpsedlar får läsa: En epok går i graven. Kommunal kapitulerar.

Hon yrkade att en förkortning av arbetstiden ska vara ett mål och inte bara en vision.

Håkan Pettersson, andre vice ordförande, svarade att det inte var fråga om att skapa några spöksyner men att det är viktigt att lyfta fram högre löner och mer inflytande. Då måste Kommunal ändra fokus och få ett annat tidsperspektiv.

Det blev votering, men Anita Hedqvist förlorade. Förkortad arbetstid förblir en vision.
Lena Eriksson Höijer, ombud från Stockholm, tyckte att det är helt sjukt låga löner, så det är inte konstigt att medlemmarna prioriterat lönefrågan.

– Varför skulle vi plötsligt och automatiskt få större gehör för våra löner och krav för att vi backar när det gäller arbetstidsförkortning, undrade hon.

– Att vi ger upp avtalsvägen är en sak, men att ge upp förkortad arbetstid som politiskt krav är obegripligt, sade hon och krävde att Kommunal tar initiativ till en kampanj. Den skulle kunna samla hela arbetarrörelsen till kamp för en lagstadgad arbetstidförkortning. I ett första steg med 35 timmar.

Hon fick avslag på detta. Håkan Pettersson tyckte inte att en kampanj är rätt tillfälle när Kommunal den närmaste tiden försöker fokusera på högre löner och bättre inflytande om hur arbetstiden ska förläggas.

Margareta Hedengrahn från Stockholm vände sig emot att Kommunal ska jobba för att det ska bli mer jämställt även hemma.

– Det är inte en facklig fråga hur vi fördelar jobbet i hemmet. Ändra detta till att Kommunal ska arbeta för större jämställdhet i hela samhället.

Det fick hon avslag på.

Margareta Bohman från Stockholms tyckte att det var en jättebra rapport.

– Det är säkert så att det finns många som har äldre ungdomar hemma med timanställning, som inte får någon bostad. Många kommunalare prioriterar högre lön och trygga anställningar framför arbetstidsförkortning.