Kammarrätten har i en dom gett det privata Carema Äldreomsorg AB rätt. Företaget behöver inte bemanna varje våningsplan med nattpersonal på Opalgården i Huddinge, trots att länsstyrelsen krävt det.

Länsstyrelsen har tidigare utfärdat ett föreläggande mot Carema, eftersom de boende på Opalgården, som alla är demenssjuka, lämnas utan tillsyn under stora delar av natten.

Kommunal tycker att domen är förödande.

– Kvalitén blir lidande. Hos personalen skapar det oro. De anställda funderar på vad som händer när de inte där, hur den de ska vårda klarar sig och vem som ska ta ansvaret om något händer, säger Ylva Thörn.

Hon tycker att detta är en hög grad en arbetsmiljöfråga som det tas alldeles för lätt på.

– Här kämpar vi för att de anställda ska få slippa arbeta ensamma. Att inte ens bemanna varje våningsplan på natten är en skandal. Det är just på natten, när det lugnat ner sig, som oron kommer smygande hos de senildementa. De kan inte hantera ett larm och då behövs personal.

Carema drev ärendet vidare till kammarrätten och hänvisar till att det finns rörelsedetektorer hos de dementa. Dessa larmar till dosor som personalen bär på sig. En detektor kan placeras exempelvis under sängen och ett larm utlöses om någon stiger upp.
Dessutom rör sig nattpersonalen mellan våningarna, enligt Carema.

Åsa Hallgren, regionchef på Carema säger:

– Vi vill använda personalen när de behövs. En del boende är aktiva på dagen men sover på natten och då kan nattbemanningen vara mindre, i andra fall är det tvärtom och då krävs det mer resurser.

Enligt Carema ersätter inte larmet personal utan är ett komplement.

– Tidvis har vi inte haft personal på varje avdelning utan två personer på tre avdelningar. Vi vet var resurserna behövs bäst vid varje givet tillfälle.

Stina-Clara Hjulström, ordförande på Demensförbundet, är mycket kritisk till kammarrättens dom som hon tycker tyder på stor okunskap.

– Det är dessutom en facklig fråga och Kommunal borde ha reagerat tidigare. Vi har tidigare gjort en enkät som visar att dementa periodvis lämnas ensamma på natten såväl inom kommunala som privata boenden.

– Skall vinst gå före god omvårdnad, undrar hon och syftar på att kommuner sparar pengar på det här sättet och privata företag gör vinster till aktieägarna.