EU-kommissionen framhåller i ett meddelande att den offentliga sektorn moderniseras i många EU-länder. Ofta sker detta i samarbete med privata företag och icke vinstdrivande organisationer.

Nu vill EU-kommission ha större klarhet i vad sociala tjänster i allmänhetens intresse innebär. Men fackföreningarna ställer sig skeptiska till delar av meddelandet.

Framför allt reagerar EPSU på att EU-kommissionen förutsätter ökade privata inslag.

EPSU är också kritisk till att debatten förlängs, om hur sociala tjänster i allmänhetens intresse ska definieras. Under tiden hinner EU-domstolen utfärda domar till förmån för marknadskrafterna.

Exempel på sociala tjänster i allmänhetens intresse, enligt EU-kommissionen, är barnomsorg, social bostadspolitik, att hjälpa personer i fattigdom och nöd. Men sådana tjänster berör alla invidiver, tycker Europafacket och vill vidga begreppet.

Europafacket understryker också att det får inte enbart handla om att utsätta den sociala sektorn för konkurrens. Samtidigt välkomnar Europafacket ändå att begreppen reds ut, inte minst i samråd med arbetsmarknadens parter.