Palsternacka, kålrabbi, rotselleri, rödbeta, kålrot och morot… Vid en närmare titt visar det sig att de flesta av rotsakerna som vi tror vara gamla hederliga svenska rötter har anrika stamtavlor som sträcker sig långt längre ut i världen än Sverige.

Moroten visar sig vara från Centralasien och kom till Europa på 1100-talet, palsternackan var omtyckt redan av de gamla grekerna (och rykten säger att den var portförbjuden i klosterträdgårdar, då den ansågs pigga till könsdriften), rotsellerin var till och med så ansedd att den hittats i egyptiska gravar daterade långt före Kristus.

Och vitaminer då? De är såklart sprängfyllda av nyttigheter!

Byt ut potatisen mot några ugnsbakade palsternackor. Gör dem glada med extra skjuts av några grovkrossade kumminfrön. Koka några små rödbetor när kastrullen med vatten ändå står på spisen. Ljuvligt tillsammans med en nypa salt och en klick smör. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Ge dig ut på rotfruktsäventyr och prova recepten: en palsternacksoppa med orangekryddiga pumpatärningar, smarriga lammfärsbiffar med ett potatis- och rotsellerimos eller varför inte mättande rödbetsmuffins?
Soppan och färsbiffarna fungerar utmärkt var för sig en alldeles vanlig vardag, men i varandras sällskap blir de en festlig meny.

Rödbetsmuffins med fetaost

6 stora eller 12 små

Goda och mättande rödbetsmuffins som tar lite tid i ugnen, men det är det värt.

2 rödbetor

1 rödlök

200 g fetaost

2 dl naturell yoghurt eller filmjölk

1 ägg

1/2 msk honung

1 msk pressad citron

1/2 dl solrosfrö

1 tsk timjan

2 dl gramhamsmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk salt

3 dl vetemjöl

• Sätt ugnen på 200°.

• Skala och riv rödbetorna. Skala och skär löken i bitar. Dela fetan i små munsbitar. Ställ åt sidan.

• Lägg yoghurt, rödbetsriv, ägg, honung, pressad citron, solrosfrö och timjan i en skål. Blanda grahamsmjöl, bakpulver och salt. Häll mjölblandningen i skålen. Sikta sist ner vetemjölet och arbeta ihop till en jämn smet.

• Fördela smeten i muffinsformar. Stick ner feta- och lökbitar i smeten. Grädda i ugn cirka 30 minuter.

Låt dom gärna vila innan du serverar dem till exempel till palsternacksoppa.

Lammfärsbiffar

med potatis- och rotsellerimos

och en röd pytt med mynta, 4 port.

Lamm i sällskap med rödbetor och mos, enkelt men så gott! Stek biffarna i ugn tillsammans med rödbetorna och under tiden kokar potatisen. Moset slänger man ihop på fem röda och middagen är klar. Servera med en enkel sallad eller gröna bönor.

Lammfärsbiffar

500 g mager lammfärs

1/2 dl ströbröd

1 1/2 dl naturell yoghurt, 3%

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

skal från 1 citron

1 tsk salt

nymald svartpeppar

Rödbetspytt med mynta

3 st rödbetor

1 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

2 msk finhackad färsk mynta (eller 1 tsk torkad)

• Sätt ugnen på 225°.

• Lägg ströbröd i en skål. Häll över yoghurt och rör runt. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.

• Finhacka rödlök och vitlök och riv citron. Var noga så du inte får med det vita på citronen eftersom det smakar beskt.

• Arbeta samman färs med yoghurtsmet, rödlök, vitlök, citronskal, salt och peppar. Låt färssmeten vila en stund för att samla smak. Under tiden gör du iordning rödbetspytten.

• Skala rödbetorna och skär i pyttärningar. Gör en liten skål av folie och sätt i en oljad långpanna. Lägg i rödbetorna i folieformen och ringla olivolja över. Salta och peppra.

• Forma färsen till små fina biffar och lägg i samma långpanna. Pensla biffarna med lite olja. Stek färsbiffar och rödbetor i cirka 12-15 minuter tills de har fått fin färg. Rödbetstärningarna får gärna ha tuggmotstånd kvar.

• Finhacka den färska myntan och blanda med rödbetorna. Smaka av med salt och peppar. Servera lammfärsbiffarna tillsammans med rödbetspytt och mos.

Potatis- och rotsellerimos

800 g potatis

cirka 200 g rotselleri

2 dl mjölk, gärna värmd

2 msk smör

2 msk finhackad dill

salt och nymald svartpeppar

• Skala potatis och rotselleri och dela i bitar. Koka i cirka 15 minuter eller tills de är mjuka.

• Stöt rotfrukterna till mos. Rör ner varm mjölk tills du får den konsistens du vill ha.

• Rör ner smör och dill. Smaka av med salt och peppar.

Palsternacksoppa

med kryddiga pumpatärningar, 4 port.

En len och mild höstsoppa med överraskande och kryddpigga pumpatärningar. Perfekt att spara och ta med som lunch dagen efter, varm eller kall, gärna tillsammans ett gott bröd.

Palsternacksoppa

1 gul lök

3–4 palsternackor (cirka 400 g)

3 mjöliga potatisar (cirka 200 g)

2 stjälkar blekselleri

2 msk olja

1/2 msk fänkålsfrö

1 liter kycklingbuljong

2 1/2 dl matlagningsgrädde, 15%

1 msk pressad citron

salt och nymald svartpeppar

• Skala lök, palsternacka och potatis. Skär grönsaker och rotfrukter i bitar.

q Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och blekselleri med fänkålsfröna.

• Vänd ner palsternacka och potatis och fräs ytterligare några minuter.

• Häll över 1 liter kycklingbuljong och koka upp. Låt soppan sjuda försiktigt cirka 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

• Ta bort kastrullen från värmen. Kör soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Runda av soppan med grädden och värm upp igen. Smaka av med pressad citron, salt och nymald svartpeppar. Servera med pumpatärningarna och ett gott bröd.

Kryddiga pumpatärningar

1 bit pumpa, cirka 300 g

1 msk olivolja

2 tsk spiskummin

1/2 krm muskot

1/2 tsk citronpeppar
salt

2 msk finhackad dill

• Medan soppan försiktigt sjuder, ordnar du med pumpatärningarna.
Skala pumpan och skär i fina tärningar. Stek pumpatärningarna i teflonpanna med smör tills de mjuknat (om du ändå har ugnen igång kan du steka pumpan i ugnen istället). Vänd ner kryddorna och stek någon minut till. Smaka av och krydda eventuellt mer. Blanda med finhackad dill.

Lata morotsbullar

Enkla bullar som den mest ovane bagare fixar. Brödet ska inte knådas, vilket sparar möda.

2 morötter

1/2 paket jäst

1/2 msk salt

1 msk honung

5 dl fingervarmt vatten

1 dl mjölk

11 dl ljust lantmjöl

1 1/2 dl kruskakli

1 tsk rosmarin

• Skala och finriv moroten.

• Smula ner jästen i en rymlig degbunke. Lägg i salt och honung.

• Blanda vatten och mjölk. Var noga att blandningen är fingervarm så jästen inte bränner sig.

• Häll lite av blandningen över jästen. Rör tills den löst sig. Häll i resten av vätskan.

• Rör ner morot, mjöl, kruskakli och rosmarin i jästblandningen. Arbeta snabbt ihop till en lös deg. Knåda inte. Strö mjöl över degen och ställ täckt med ren handuk på jäsning drygt en timme.

• Sätt ugnen på cirka 240°. Täck två plåtar med bakplåtspapper.

• Stjälp försiktigt ut degen på rejält mjölat bakbord. Strö ytterligare 1/2 dl mjöl över degen så du kan hantera den utan alltför mycket klet. Degen ska inte knådas. Klappa ut degen försiktigt och dela i cirka 5 bitar med degskrapa. Varje degbit delas i 2–3 delar och läggs på plåt. Bullarna behöver inte jäsa mer. Grädda i ugn cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under handduk.