Förra vintern arbetade tio polska medborgare med tulpanplockning på Lagergrens handelsträdgård i Lenhovda Småland. Lönen var 50 kronor i timmen. Polackerna hade fått jobbet via en svenska agent för det engelska bemanningsföretaget First Rockall Services. Där blev de ”delägare” och försedda med företagarbevis. Bolaget har som policy att inte anställa personal utan förser dem istället med f-skattesedlar i det land där personalen ska arbeta.

Lagergrens hade för säsongspersonalen betalat 100 kronor plus moms i timmen till bolaget. Tulpanplockarna fick bara 50 kronor. Det innebar att hälften gick direkt in i det engelska bolagets kassa.

När Kommunal fick reda på saken blev det förhandlingar både på lokal och central nivå. Tvisten löstes till slut med att Lagergrens betalade skadestånd till förbundet på 40.000 kronor för brott mot lagen om medbestämmande.

Men när Lagergrens inför årets säsong behövde extra arbetskraft var det bara att ringa upp de polska kvinnorna. De fick nu anställning under säsongen och avtalsenlig lön som är 60 procent högre än vad de fick som egna företagare.
Och det engelska bolaget fick ingenting.