Varför är det så krångligt att fylla i blanketter?
I LO:s tidning Alla, marsnumret, finns den efterfrågade blankett-bilagan, en guide med alla tänkbara blanketter och anvisningar om hur de ska fyllas i, när det gäller sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, pension mm. Guiden ges ut för tredje året i följd.

För privatanställda kommunalare är guiden giltig rätt igenom, men för de kommun- och landstingsanställda finns några blanketter som inte stämmer.
LO-förbunden har 12 000 försäkringsrådgivare som hjälper medlemmar på olika sätt. Men man kan också ringa 020-56 00 56 (kostar som lokalsamtal) och ställa frågor. Då svarar antagligen Arne Ahlström på LO. I sommar får han sällskap med ytterligare tre informatörer, för då ska också ungdomar och andra sommarjobbare få svar på frågor om rättigheter enligt lagar och avtal.

– För invandrade medlemmar kan det vara extra svårt att förstå försäkringsspråket, och bra att i samtal reda ut vad som gäller.


De som vill läsa tidningen Alla, med fyra nummer per år, kan antingen prenumerera på den (gratis!) eller läsa på nätet; www.alla.lo.se. För prenumeration, ring tel 08-796 27 38. Blankettguiden kan man beställa från LO-distribution, tel 026-24 90 26.