De vita små djuren på dina chiliplantor är trips och liksom bladlössen suger de växtsaft. Alla paprikaväxter är kända för att dra till sig ohyra och trips är svårbekämpat. Medlet provado, som du använder, är små tabletter som stoppas i krukjorden. Provado är ett gift, samtidigt som det ger plantan välbehövlig näring under ett par veckor. Giftet tas upp genom rötterna och sprids sedan vidare ut i växten genom ledningsbanorna. När skadedjuren sedan suger i sig av växtsaften får de samtidigt en dos gift i sig.

Provado får bara användas till krukväxter och jag rekommenderar dig att inte äta av frukterna, eftersom giftet bryts ned mycket långsamt. Om du absolut vill kunna äta av chilin kan du fråga efter blåa eller gula klisterskivor i trädgårdsbutiken. Trips attraheras mest av den blåa färgen (den gula fungerar också) och fastnar sedan på klisterskivan. Genom denna metod minskar man mängden trips, men blir inte av med dem helt.