Det fanns lite vemod i luften de sista kursdagarna den här gången. De två eldsjälarna som under åren hållit i Lantarbetareförbundets sommarkurs går i pension i höst. Hur ska det gå i fortsättningen?

På bänken vid träbordet sitter Göran Wänman och Christer Byström från Umeå, Kicki Trygg Andersson från Flarken, Carina Alfredsson från Sävsjö, och Stefan Elofsson och Jan-Olof Johansson från Sölvesborg. De har valt att grupparbeta om pensionen, och på fredagen ska de redovisa sitt arbete. De har en bunt böcker framför sig och benar ut principerna i den nya allmänna pensionen.

Studier och grupparbete på förmiddagen avslutas med vällagad lunch serverad inne i restaurangen. Där träffar de barn, fruar och män som ägnat förmiddagen åt annat. Eftermiddagen är fri. Då blir det kanske färd upp till Fårö, en tur till badstranden i Katthammarsvik eller Ljugarn, eller strövtåg innanför Visbys ringmur.

— Gotland är nästan som en annan planet. Vi var på Fårö igår, det var annorlunda och säreget, säger Jan-Olof Andersson från Sölvesborg. Det är modellen det här, att både få lära känna kolleger och lära sig något, och samtidigt hinna ha semester.

Bara några hundra meter bort finns stranden. Men den här dagen är det mulet och fukt i luften. Några tonårsflickor tränar linedance i paviljongen, inför en utlovad uppvisning senare i veckan. De mindre barnen samlar snäckor, leker och ägnar sig åt olika påhitt tillsammans med två ledare. En del barn är tillsammans med medföljande förälder.

Onsdagskvällen är det grillfest och gotländska lekar. Rolf Nordin, ombudsman på Gotland och en av de två eldsjälarna, visar med hjälp av inlånad instruktör, hur stangstörtning, varpakastning, rövkrok, dra hank, sparke bleistru och tämestut går till. De modiga och leklystna provar. Andra samlas kring lägerelden.

Under torsdagens förmiddag arbetas det tyst och effektivt i föreläsningssalen. Nu skriver de olika grupperna upp sina slutsatser och förslag inför redovisningen på fredag.

En grupp har diskuterat Lantarbetareförbundets alla avtal.

— Vi har tio olika avtal för bortåt 13.000 medlemmar. Våra små avtalsområden riskerar att försvinna i Kommunal, och vi måste slå ihop avtalen till några få, resonerar gruppen. De föser ihop avtalen för golfbanor, banarbetare vid travbanor och trädgårdsanläggning, dessa jobb är släkt med parkarbetarnas och kyrkogårdsarbetarnas. ”Stall och rid”, fjäderfä och maskinstationer kan sammanföras till ett jordbruksavtal. Men trädgårdsodling är för speciellt…

En annan grupp skissar på hur en tidning för en sektion skulle kunna se ut, och en tredje diskuterar arbetsmiljöfrågor.

— Många här har inga fackliga uppdrag, men intresset väcks, och vi har sett hur flera av dem senare blivit aktiva och tagit på sig uppdrag, säger Lars Bergman, ombudsman på Kommunals studieenhet, och en av de två eldsjälarna som pensioneras i höst.

Ordföranden i Kommunals Gotlandsavdelning, Margareta Palmedal, är på plats en av kvällarna. Hon ser gärna att det blir en fortsättning på Fröjel-kurserna.

— Det är en jättefin miljö här, och vi vet att många vill till Gotland på somrarna. Att kunna ta med sig sin familj för en låg kostnad och kombinera facklig utbildning med semester är perfekt. Vi ska göra vad vi kan för att det blir en fortsättning, säger hon.