Så skadas din hjärna av stress
Personer med utmattningssyndrom har visat sig få försämrat minne och svårt att koncentrera sig. Skadorna på hjärnan kan läka, tror forskarna. Men det tar tid.
– Det kan ta upp till några år, säger stressforskaren Aleksander Perski.
När begreppet hjärnstress började dyka upp för drygt tio år sedan fanns ännu inga vetenskapliga belägg för att utbrända personer faktiskt också fått skador på hjärnan. I dag är stressforskarna vid Karolinska Institutet säkra på att allvarlig stress kan skada våra hjärnor. Deras forskning har visat att personer med diagnosen utmattningssyndrom har försämrad funktion i mellanhjärnan. Mellanhjärnan brukar kallas för reptilhjärnan och är den som står för våra snabba reaktioner. Storhjärnan är den som fattar beslut och tolkar situationer.
– Personerna med utmattningssyndrom visade sig ha sämre kontakt mellan mellanhjärnan och storhjärnan. Systemet som förmedlar stressreaktioner har varit på under så lång tid att det stänger av kontakten med storhjärnan, säger Aleksander Perski som är docent i psykologi och grundare till Stressmottagningen i Solna.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot stressen
När forskarna provocerade patienternas rädsla-system så reagerade de inte som de ska; mellanhjärnan kontaktade inte storhjärnan.
– Det innebär att du inte med rationella medel kan förstå att nu måste du stressa ner, förklarar Alexander Perski.
Det patienterna själva märkte var försämrade minnesfunktioner, svårigheter att fatta beslut och försämrad koncentrationsförmåga. Forskarna på Karolinska institutet håller just nu på med att avsluta en studie på hjärnans möjligheter att läka efter en utbrändhet. Resultaten är ännu inte klara, men enligt Alexander Perski finns gott hopp om att de sjukskrivna ska få tillbaka sina förmågor.
– Även problemen med minnet och koncentrationsförmågan normaliseras, men det tar lång tid. Fysiskt kan de vara helt okej, men det är inte säkert att huvudet är det. Tyvärr kräver våra jobb att vi ska vara på topp i huvudet så det kan vara en stor begränsning för många.
LÄS OCKSÅ: KA granskar Stressens Sverige
Sjukskrivningstiden för personer med utmattningssyndrom har inte sällan varit väldigt lång, i bland upp till tio år. Men så lång tid ska det inte behöva ta, enligt Alexander Perski.
– Det vanligaste för våra patienter är att de repar sig på tre till sex månader. Men när det gäller hjärnan kan det ta längre tid och det är det vi håller på att utvärdera just nu. Vi tror att det kan ta upp till några år.
Däremot får man räkna med att ha kvar en känslighet för stress, påpekar Aleksander Perski. Därför är det viktigt agera så fort man ser tecken på utmattning, något som har förbättrats, tycker han.
Fotnot: Vill du läsa fler artiklar som den här? Gilla oss på Facebook så missar du inget!
Stressade hjärnor förlorar kontakten
När människan känner stress förmedlar mellanhjärnan information till storhjärnan (ljusrosa i illustrationen) som fattar beslut och tolkar situationen. För utbrända personer har stressen varit påslagen under så lång tid att mellanhjärnan inte längre kontaktar storhjärnan. Resultatet blir bland annat försämrat minne, dålig beslutsförmåga och sömnproblem.