Facklig ubildning början på nytt liv
Efter nästan 20 år som medlem i Kommunal gick Ann-Marie Stenhoff medlemsutbildningen. För henne är det början på ett nytt liv, där hon ska ägna sig åt både facket och politiken.
-- Barnen har blivit större och jag har mer tid att engagera mig, säger Ann-Marie.
Det var i februari i år. Ann-Marie Stenhoff tog ledigt från jobbet på ett äldreboende i Borås, för att gå en tre dagars facklig kurs på ABF i Kinna.
– Jag tyckte det var intressant, säger Ann-Marie.
I början var kursdeltagarna lite tysta, men efter ett tag kom diskussionerna i gång. De pratade om Kommunals historia och varför man är med i facket. De fick lära sig vad ett kollektivavtal egentligen är och vilka regler som gäller för arbetsmiljön.
– Det jag saknade var lite om det facklig-politiska arbetet. De flesta frågor är både fackliga och politiska och jag önskar att man gått in mer på det politiska, säger Ann-Marie.
När Ann-Marie kom tillbaka till jobbet var arbetskamraterna intresserade av vad hon lärt sig. Det blev mycket diskussioner.
Ann-Marie känner ett starkt sug efter att engagera sig och lära sig mer. Efter medlemsutbildningen blev hon skyddsombud på jobbet. Hon vill gå skyddsombudskursen, och gärna en facklig-politisk utbildning.
Hon har också gått med i en socialdemokratisk förening.
– Jag har alltid velat engagera mig. Redan i tonåren tittade jag mycket på nyheterna och diskuterade politiska frågor.
Men tiden har hittills inte räckt till mycket mer än barn och jobb, förrän nu när barnen är större.
– Nu vill jag så mycket, säger Ann-Marie.
På samhällsnivå brinner hon för att minska löneklyftorna. På arbetsplatsen ser hon behov av bättre planering, mindre stress och mer utbildning.
Ann-Marie tror att fler skulle gå medlemsutbildningen om de var säkra på att inte förlora pengar på det. Man får pengar från Kommunal i stället för lön under utbildningen, men folk kan vara rädda att de pengarna dröjer.
– Men där får jag ge Kommunal beröm, för det gick jättefort att få pengarna, säger hon.
ID. Ann-Marie Stenhoff
Ålder: 39.
Jobbar: Undersköterska på Sanderöds äldreboende i Borås. Bor: Skephult.
Familj: Två barn, sambo och hans två barn.
Frågor och svar om medlemsutbildningen
1. Vad är medlemsutbildningen?
Medlemsutbildningen är oftast den första fackliga utbildning man kommer i kontakt med som medlem i Kommunal. Målet är att alla medlemmar ska få möjlighet att gå den.
2. Vad får man lära sig?
Till exempel vad det är för mening med fackföreningar och kollektivavtal. Hur man kan påverka på sin arbetsplats. Lagar och regler. Arbetsmiljö.
3. Hur lång är utbildningen?
Olika, två dagar är vanligt.
4. Vem ordnar utbildningen?
Ofta är det sektionen, men ibland avdelningen. Kursen kan genomföras i samarbete med ABF. Ibland ordnas en kurs gemensamt av flera fackförbund. Man kan alltid fråga sitt arbetsplatsombud eller sin sektion hur man ska göra för att få gå en kurs.
5. Har jag råd att gå utbildningen?
Den som förlorar lön har möjlighet att få stipendium från Kommunal.
6. Får jag ledigt?
Man har rätt till ledighet för fackliga kurser om man ansöker senast 14 dagar före kursstart.
Fler utbildningar
• För unga:
För dem som är under 30 år finns det en särskild utbildning. Den heter Om Facket och ordnas av LO. Man går kursen tillsammans med unga från olika fackförbund.
• Särskilda utbildningar:
Sektioner kan ordna andra kurser för medlemmar. De kan handla om till exempel avtalet, försäkringar, diskriminering eller något annat som medlemmarna efterfrågar.
• För den som har ett uppdrag:
Den som har ett fackligt uppdrag, till exempel arbetsplatsombud, ska erbjudas den utbildning som behövs för att klara uppdraget.