Semestersäsongen är igång och trycket hårdnar på Sveriges populära turistmål.

Men det är inte bara personalen i glasskiosken eller badvakterna på stränderna som har det hett om öronen så här års. Även hemtjänsten får mer att göra när ”visstidarna” kommer – det vill säga de som tillfälligt flyttar sin hemtjänst till annan kommun än sin hemort. 

Hittills har redan över 2 600 extra hemtjänsttimmar beställts för sommaren, berättar Anna Hasselbom Trofast, socialchef i Borgholm, på Öland. 

Och fler lär det bli. Kommunen är en av de mest påverkade i landet och fjolårets rekord på 80 extra omsorgstagare väntas tangeras eller slås under sommaren. Allt detta under en period när personalen själva vill ha semester.

En enkät som Sveriges kommuner och regioner, SKR, genomförde under våren 2024, visar att tolv kustkommuner behövde vidta särskilda åtgärder förra sommaren för att lösa hemtjänsten, just på grund av sommargäster.

10 000 kronor för flyttad semestervecka

I Borgholm har det höga trycket lett till personalbrist. Pusslet löses bland annat genom ett erbjudande om 10 000 kronor för en flyttad semestervecka eller 2 000 kronor för en extra jobbhelg.

Kommunen har tvingats till omprioriteringar av personal för att täcka upp där behov finns.

Bland annat har personal flyttats från ett äldreboende till hemtjänsten, så att de på boendena i stället tvingas att gå kort – vilket i sin tur drabbar de bofasta på öns äldreboenden, säger Cecilia Laneborg Johnsson, undersköterska på Åkerbohemmet, och facklig företrädare för Kommunal:

– Det är faktum på min arbetsplats. Det är frustrerande och jag vet inte hur det ska gå. 

I tio år har Inacio Daud följt den ökande trenden under sin tid som vårdbiträde i hemtjänsten i Borgholm. Han är både skydds- och arbetsplatsombud och är kritisk till att kommunens brist på planering leder till en försämrad arbetsmiljö – somrarna är mer fysiskt krävande, anser han.

– Vi vet ju inte vad personen som kommer hit har för situation, säger han. 

Inacio Daud nämner några specifika problem i sommarvardagen: 

  • Bilarna räcker inte till för all personal när de är fler på sommaren. 
  • För få vikarier. 
  • Körtiderna inte anpassade efter den kraftigt ökade sommartrafiken. 
  • Trots att en ny sommarbostad ska kontrolleras innan brukaren kommer för att säkerställa en god arbetsmiljö, hinns det inte alltid med. 
  • För trånga duschar och för små och låga sängar som inte är anpassade för en bra arbetsmiljö. 

Han nämner ett exempel där en vårdtagare inte kunde komma in i sin egen dusch. I stället fick personalen dra ut en slang och duscha personen utomhus: 

– Det är inte optimalt. Det finns mycket att jobba på.

Med en 25-procentig ökning av hemtjänsttagare under sommaren sticker Borgholm ut som en av Sveriges mest ansatta kommuner i frågan. Men det finns fler som påverkas starkt, bland annat Båstad, Tjörn, Sotenäs, Värmdö, Simrishamn och Ystad.

Nu ska Socialstyrelsen få i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av tillfällig hemtjänst och titta på kommunernas ersättningssystem (se faktaruta).

SKR: ”Inför en tidsfrist”

Samtidigt kräver SKR att regeringen agerar. 

Bland annat föreslår de att det införs tidsfrist för när den enskilde måste ha anmält hemtjänst i sin sommarbostad – något Borgholm redan har börjat med. Från och med i år ställs här krav på minst fyra veckors framförhållning. 

– För att vi ska kunna ha en rimlig chans att göra det här så vi kan leverera säker och god ”vård och omsorg” så måste hemkommunerna bli snabba på att skicka beställningar, man kan inte skicka det samma dag, säger Anna Hasselbom Trofast. 

Hon välkomnar vårdtagarna till ön, men lyfter ändå den ekonomiska baksidan – en kritik som även SKR belyser. I deras enkät uppger flera kommuner att de påverkas negativt av trycket på hemtjänsten.

– I hemkommunen kanske man bor centralt medan när man kommer till sin sommarstuga så kanske den ligger flera mil ut och kräver mer restid, det behövs ibland också dubbelbemanning. Då räcker inte kostnadsersättningen till, säger Anna Hasselbom Trofast.

Tillfällig hemtjänst

  • Enligt socialtjänstlagen har man rätt att få hemtjänst i sin så kallade vistelsekommmun, exempelvis om man åker på semester någonstans i landet.
  • Under pandemin sade några kommuner nej till tillfällig hemtjänst, vilket inte är tillåtet enligt lag. Detta slogs sedan fast av förvaltningsrätten efter en dom mot Falkenbergs kommun.
  • Flera kommuner har efterfrågat en lagändring för att kunna säga nej till sommargäster med hemtjänst, inte minst på grund av ansträngt personalläge.

Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag av regeringen att kartlägga bestämmelsen om vistelsekommunens rätt till ersättning, genom att:

  • Undersöka kommunernas uppfattning om hur tillämpningen av bestämmelsen fungerar i praktiken. 
  • Kartlägga omfattningen av den hemtjänst som verkställs i vistelsekommunerna. 
  • Hur ersättningssystemet för utförande av hemtjänst är utformat och vilka ersättningsnivåer som finns. 
  • Uppdraget ska redovisas senast 30 april 2025. 

Kommunerna där hemtjänsten ökar mest på somrarna:

  • Borgholm
  • Båstad  
  • Mörbylånga  
  • Sotenäs  
  • Orust  
  • Tjörn  
  • Värmdö  
  • Tanum   
  • Trosa

Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR