Tobias kämpar mot skogsbranden
Tobias Karlsson är en av de brandmän som bekämpar de stora skogsbränder som rasar i Sverige just nu.
– Det gäller att dricka mycket vatten, säger han om att arbeta i den extrema värmen.
Tobias Karlsson, brandman och arbetsplatsombud från Hudiksvall, har precis kommit tillbaka från semestern. Han skickades direkt tio mil bort till branden vid Nötberget nära Kårböle.
– Jag är mitt ute i skogen och håller på och släcker. Nu är det ganska lugnt. Helikoptrar har bombat ganska nära oss, säger Tobias Karlsson, som precis ska ta matpaus när KA ringer.
”Ganska lugnt” låter lite märkligt från någon som är mitt i den största av de bränder som pågår i Sverige just nu. Men Tobias Karlsson säger att han bara uttalar sig om hur det är precis där han själv står nu och inte har helhetsbilden.
– Man har sämre koll när man är härute än när man är hemma. Jag vet bara hur det går för oss. Vi har tio femton tjugo hektar som vi bevakar nu och försöker släcka.
Det brinner i skogen på många håll i landet, särskilt mycket i Dalarna, Jämtland och Gävleborgs län. Brandmän från olika håll i Sverige och även från andra länder i Europa har skickats till de stora brandområdena.
Just till Nötberget har styrkor från Norrhälsinge och Gästrike räddningstjänster kommit för att delta i släckningsarbetet. Många av Tobias Karlssons kolleger har avbrutit sin semester för att vara med.
Tobias Karlsson tycker inte att det är svårare att arbeta långt hemifrån.
– Det är inte så stor skillnad, man hittar ju inte överallt i skogen hemma heller, säger han.
På måndagen var det som mest nära 30 grader varmt i Kårböle och rejält svettigt för alla som arbetar med släckningen.
– Det är bara att dricka vatten, det är det som gäller. Och salt. Det finns faktiskt chips idag, säger Tobias Karlsson.
Han tycker att de har allt de behöver för att klara arbetet.
– Det finns schampo, tvål, läsk, tuggummi, bananer… Vi hämtar i en depå på vägen hit. Det är värre på mindre bränder, då finns det ibland knappt dricksvatten.
Men att det fungerar så bra beror mycket på att så många frivilliga ställer upp och hjälper till.
– Utan dem skulle det inte funka alls, säger Tobias Karlsson.