Västerviks undersköterskor har i flera år haft sämst medellöner i Sverige. 2023 tog dock den småländska kommunen några kliv upp på lönelistan och hamnade på fjärde plats nedifrån

Och i fjol fortsatte medellönen att öka, och ligger nu på 28 951 kronor. Det innebär att kommunen nu placerar sig på plats 22 på lönelistan – från botten räknat. Snittlönen för riket är 29 945 kronor. 

Undersköterskan Petra Nilsson, som jobbar inom hemtjänsten, har i flera år försökt få arbetsgivaren att höja lönerna genom att bevisa hur lågt kommunen legat i förhållande till andra delar av landet. 

Att lönerna höjdes var en efterlängtad, positiv överraskning, säger hon. 

– Det är jättebra att man äntligen inte längre ligger längst ner. Nånstans har de som styr lyssnat och förstått att något måste hända. 

”KA:s granskning har spelat en viktig roll” 

Enligt Kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M), har KA:s lönegranskning spelat en viktig roll för hur de prioriterat i kommunen.  

Under fjolåret avsatte politikerna fem miljoner kronor särskilt riktade för undersköterskornas löner – något som diskuterats i flera år.

– Det är jättebra att vi lämnat bottenskiktet men vi borde vara högre upp, säger han. 

Det håller Jannica Sjöblad, sektionsordförande för Kommunal i Västervik, med om: 

– Det är en bra början, men det finns mycket kvar att hämta in. Man kan ha jobbat i kommunen i femton år och ändå få fyra tusen mer i grannkommunen, säger hon. 

Skiljt på de med och utan utbildning 

Jannica Sjöblad berättar att anledningen till att medellönen stigit så pass mycket är att Kommunal och arbetsgivaren tillsammans kartlagt vilka av medarbetarna som är utbildade undersköterskor och inte – och på så vis minskat den grupp politiken avsatt fem miljoner till.  

Varje utbildad undersköterska i kommunen fick ungefär 1 600 kronor extra i individuell lönesättning 2024, berättar hon. 

Om lönerna kommer att höjas ytterligare är dock oklart – inför den kommande löneprocessen finns inga öronmärkta pengar till undersköterskorna. Det är upp till varje förvaltning, menar Harald Hjalmarsson. 

– Men vi är väl medvetna om att vi behöver skjuta till extra medel och hoppas kunna göra fler speciella insatser, säger han. 

Undersköterskan Petra Nilsson tror att den här typen av satsningar är nödvändiga för att stärka statusen på yrket. 

– Vill man behålla personal och få yngre till branschen är det nog himla bra att de också ser att man kan leva på sin lön.