Bara vårdbiträden sägs upp när 20 varslas – undersköterskor sitter säkert
När 20 personer varslas i Svalöv spelar titeln en avgörande roll. Undersköterskor sitter säkert, medan vårdbiträden som varit fast anställda i åtta år varslas. Inte ens de vårdbiträden som håller på att utbilda sig till undersköterskor är säkra.
– Vi har inte varit eniga med arbetsgivaren, säger Kommunals sektionsordförande Caroline Nilsson.
Det var i slutet av förra året beskedet från arbetsgivaren kom med beskedet att ett stort antal personer skulle sägas upp från äldreomsorgen i Svalöv. Från början var det tal om 28 medarbetare som skulle sägas upp, men efter långa förhandlingar som stundtals varit oeniga blir det inte så.
– Vi har jobbat hårt, jättehårt, för att få ner listan över varslade. Nu blir det tjugo personer som varslas i stället för nästan trettio, säger Caroline Nilsson, ordförande på Kommunals sektion.
Hon beskriver förhandlingarna som tuffa och segdragna. Kollegan Carola Linder, fackligt förtroendevald, har suttit med i förhandlingarna.
– Vi har varit oeniga med arbetsgivaren om processen. De på golvet var beredda på att det skulle bli sist in först ut och det var så vi ville ha det. Så har det inte blivit, säger hon.
I slutändan innebär det att bara vårdbiträden varslats. Lagen om anställningsskydd ger arbetsgivaren rätt att ställa krav på kompetens. Därför var det inte självklart att den som hade längst anställningstid fick behålla sin tjänst.
”Det är tungt nu”
– De som har blivit varslade nu är de som inte har underskötersketiteln. Den som arbetat längst är ett vårdbiträde som varit anställd i åtta år, säger Carola Linder.
Caroline Nilsson berättar att de har varit i kontakt med alla som varslats.
– Det är tungt nu. Det är många duktiga medarbetare som sägs upp. Men de har sex månaders uppsägningstid och det kan hända mycket på den tiden, vi hoppas att alla inte måste gå i slutändan.
Att undanta de som har en speciell kompetens har inte gjorts tidigare vid uppsägningar inom äldreomsorgen i Svalöv. Marléne Andersson, socialchef, menar att det var oundvikligt den här gången.
– För mig är det naturligt. Det hade blivit en ökad arbetstyngd för de som är kvar annars med tanke på att det finns många uppgifter som bara undersköterskorna kan göra. Det med tanke på delegeringarna och att man ska arbeta mer aktivt med omsorgskontakt.
Hon säger också att hon känner sig trygg med att uppsägningarna är nödvändiga.
– Det är inte bara så att vi måste spara in pengar. Vi är för många.
Skapar oro
Det har man kommit fram till genom att låta två företag jämföra kostnaden och personaltätheten inom Svalövs äldreomsorg och socialtjänst med andra jämförbara kommuner förklarar Marléne Andersson som påpekar att genomlysningen visar att särskilt hemtjänsten är dyr.
– Vi är dyrast av alla skånska kommuner, säger hon.
Efter att ha tagit fram nyckeltal för hur bemanningen ska se ut kom arbetsgivaren fram till att 28 personer behövde varslas.
– Nu blir det färre på grund av pensionsavgångar och att någon själv valt att säga upp sig.
Från Kommunals håll lyfter man fram att det bland de varslade finns anställda som Svalövs kommun just nu utbildar till undersköterskor. Marléne Andersson känner till det.
– Ja, det är flera. Men de har inte titeln på sina anställningskontrakt i dag och då blir de varslade.
Kommer de som går utbildningar nu att kunna ta examen?
– Vi har bokat in Omställningsfonden och Arbetsförmedlingen till ett obligatoriskt möte för alla varslade. Det kommer att göras upp en plan för de som går och läser, jag skulle tro att de får läsa klart.
Hon menar också att varslen bara ett steg i en omorganisation inom äldreomsorgen.
– Vi behöver arbeta med schemat och bemanning tillsammans med personal och enhetschefer.
De fackliga representanterna Caroline Nilsson och Carola Linder kommer att följa processen och menar att den skapar en oro inte bara bland de som varslats utan också för de som arbetar kvar.
– Svalöv är en liten kommun och när det gungar så gungar hela kommunen, säger Caroline Linder.