Personal inom äldre- och funktionshinderomsorg i Kristianstad har protesterat länge mot hur scheman och arbetsmiljö försämrats i kommunen.

I förra veckan överlämnade 60-70 personer en protestlista med över 1 000 namnunderskrifter till ansvariga politiker och tjänstemän, med framför allt krav om att nattpersonalens scheman ändras tillbaka.

Under hösten har nya scheman för nattpersonal införts där en timme försvunnit, från tio till nio timmar. Vilket har lett till fler arbetspass för de anställda. 

Det här påverkar arbetsmiljön för alla anställda, säger specialistundersköterskan Catarina Källqvist, arbetsplatsombud på äldreboendet Lanternan i Åhus: 

–  Vi som jobbar dag och kväll har nu ensamarbete på morgonen och kvällen på grund av att natten inte jobbar så många timmar, säger hon. 

En annan konsekvens är att rapportering till och från nattpersonal nu ibland sker i andra eller tredje hand, vilket kan leda till missförstånd. 

– Vi rapporterade i förra veckan att en kund hade extremt lågt blodtryck. När det till sist kom fram till nattpersonalen hade det ändrats till att kunden hade väldigt högt blodtryck. Det blir lite som viskleken.

Catarina Källqvist, undersköterska i Kristianstad, arbetsplatsombud för Kommunal.

Besked om överbemanning

Catarina Källqvist ser dock ljuspunkter. Strax före jul gick omsorgsförvaltningen ut med att de planerar att införa en ”överbemanning” på 20-25 procent, vilket skulle betyda flera hundra nya anställningar, enligt Kristianstadsbladet. Även scheman ska ses över har förvaltningen sagt. 

– Jag inbillar mig att vi haft något finger med i spelet här, att de faktiskt har lyssnat, säger Catarina Källqvist. 

I möten med den nya omsorgschefen Helena Ståhl har det också varit positiva signaler.  

– Det känns väldigt hoppfullt, säger Catarina Källqvist. 

KA har sökt chefen för omsorgsförvaltningen, Helena Ståhl, hittills utan framgång.