Fyra tips – så överlever du alla chefsbyten
Att ständigt få en ny chef kan skapa flera problem för dig som anställd. KA har tittat närmare på några vanliga situationer och hur du kan tackla dem.
Jag har svårt att få individuella löneökningar eftersom min nya chef har känt mig för kort tid. Vad kan jag göra?
SVAR: Cheferna ska göra en överlämning till den nya chefen så att den vet vad du har presterat. Påminn om det om du vet att din chef ska sluta.
Börjar chefen mitt i att de nya lönerna sätts kan det vara bättre att den gamla chefen kopplas in för att sätta lönerna.
För att få en rättvis lön är det viktigt att prata lön på arbetsplatsen, till exempel på arbetsplatsträffar. Utgå från de lönekriterier ni har och bryt ner dem på arbetsplatsen: Vad förväntas av oss på den här arbetsplatsen?
Du kanske själv tycker att du stöttar dina kollegor genom att komma en halvtimme tidigare och sätta på kaffe, men det kanske inte är vad chefen vill se.
Gör tydligt vad chefen förväntar sig av dig.
Om jag inte fått någon individuell lön på flera år på grund av chefsbyten, kan jag begära att det omprövas på något sätt?
SVAR: Du kan kontakta din sektion och be dem försöka, men det är svårt.
Det du kan göra är att försöka bli lite modigare på lönesamtalen.
Du kan ta upp hur du skattar dig själv på en skala mellan 1 till 10. Om du skattar du dig själv ganska högt och chefen håller med – kräv en högre lön än potten.
Då kan du säga en summa, som ett löneanspråk.
Om du behöver stöd i det här kan du kontakta din sektion som kan stötta och coacha.
Att ha ett lönesamtal med sin chef är en rättighet enligt kollektivavtalet. Många kommunalare vittnar dock om att de inte har haft något samtal med chefen om sin lön.
Kommunal har krävt inför det nya avtalet att alla anställa ska garanteras minst två lönesamtal per år. Observera att ett lönesamtal inte är samma sak som när chefen ger besked om din nya lön.
Facket tycker inte att det individuella lönesystemet har gynnat kommunalarna och kräver inför det nya avtalet att en större del av löneökningarna ska vara lika till alla.
Jag får inget besked om semester för vi har precis bytt chef och hon säger att hon måste få tid att sätta sig in i allt först, vad kan jag göra?
SVAR: En del arbetsgivare har regler i sin bemanningshandbok om att de måste ge besked om semester inom en viss tid. Finns det en sådan skrivning så hänvisa till den, eller ta hjälp av ditt skyddsombud eller din sektion.
Facket kan inte kräva att arbetsgivaren ger besked om semester ett visst datum. Men lägg in din semester i verksamhetssystemet eller tidrapporten även om du inte fått något besked.
En del chefer säger att de först ska godkänna semestern muntligt, men om personalen lägger in det i systemet först så får chefen avslå ansökan om ledighet.
Då kan facket ta den statistiken och gå till förvaltningen och visa på problemet.
Kommunal anser att arbetsgivaren ska ge besked inom 14 kalenderdagar när det gäller ansökan om ledighet utanför huvudsemester.
Det är svårt att få extra stöttning av min chef när jag behöver det, eftersom hon inte känner mig. Vad kan jag göra?
SVAR: Chefen har alltid ansvar för arbetsmiljön, det finns ingen karens på det ansvaret utan det börjar gälla från minut ett. Cheferna måste stötta sina medarbetare.
Men känns det svårt att vända sig till en chef som är ny kan du få hjälp och stöttning av ditt skyddsombud. Du kan också få stöttning av sektionen.
Källa: Kommunal, och Niklas Granath ordförande för Kommunals sektion Sydost.