På förskolan Ving i Axvall utanför Skara kan personalen numera råda över sina timmar själva.

Under hösten har barnskötarna på kommunens alla förskolor nämligen fått både mer planeringstid i schemat, och flexibel arbetstid.

Timmar och minuter läggs på och dras av flexkontot – som kan användas för att gå tidigare för familjepussel, träningspass och läkarbesök. Eller för att stanna kvar vid vikariebrist.

– Det ger mer frihet och värde i arbetet, säger barnskötaren Angela Skoglund på förskolan i Axvall.

Hon jobbar också på Kommunals sektion i Skara-Götene och är en av dem som drivit igenom de båda förändringarna. 

Flera timmar planeringstid

Först ut var den ökade planerings- och reflektionstiden. Efter sommaren gick kommunens alla barnskötare successivt från en eller tre, till fem timmar i veckan. 

Angela Skoglund menar att det krävs för att möta kraven mot läroplanen – i vissa städer råder brist på förskollärare och då behöver barnskötarna få tiden att hjälpa till, påpekar hon. 

Dessutom, säger Angela Skoglund, känns det viktigt att få vara med att planera och genomföra verksamheten.  

– Man får en bättre överblick och delar på arbetet. 

Angela Skoglund i en röd hoodie organiserar böcker på en hylla i ett barnlekrum med leksakskök och en röd soffa.
När många barn är sjuka kan personalen gå hem tidigare, för att stanna längre en dag då det är brist på vikarier.

Underlättar privatlivet 

Men i början fanns inte alltid möjlighet för barnskötarna att ta ut sina fem planeringstimmar, berättar Angela Skoglund. Därför var det en extra vinst när all förskolepersonal i Skara från och med den första oktober fick flexibel arbetstid. 

– Då kan man flexa med planeringstiden, menar barnskötaren. 

Personal kan jobba in tid när det är mycket att göra, och ta ut den när det är lugnare. Bemanningen i verksamheten fördelar sig naturligt och personalens privatliv underlättas, menar Angela Skoglund. 

Som mest får de ha 20 timmar på pluskontot och tio timmar minus, berättar hon. Vill någon ta en halvdag ledigt med hjälp av sin injobbade tid frågar den sina kollegor – hela flexdagar måste chefen godkänna.

– Hittills har jag bara hört positiva saker från förskolorna, det har fungerat bra, säger Angela Skoglund som också besöker andra enheter i kommunen för att höra hur arbetet gått.

Under året som kommer väntar utvärderingar.  

– Sedan blir fokus framåt att kolla på fritidshemmen och se om det är möjligt att implementera samma sak där, säger Angela Skoglund. 

Angelas tips för att nå förändring

  • Ha ett gott samarbete med din chef och förvaltning, med en god dialog kommer man långt.
  • Håll koll på dina rättigheter. Visst, som arbetstagare har du skyldigheter – men arbetsgivaren är också skyldig att följa lagar och regler.
  • Glöm inte bort det positiva som ni hittills lyckats bra med. Det blir lätt fokus på det negativa när man sitter i samverkan. Men du och din arbetsgivare jobbar mot samma mål. Att positiva saker går igenom och sprids är både är bra för personalen och för arbetsgivarens rykte.