Inom äldreomsorgen har resurspassen blivit vanliga, då ordinarie personal ska arbeta där det saknas personal. I samband med att man införde ett nytt system för bemanning införde Linköpings kommun i år resurspassen inom barnomsorgen.    

  – Både vi från Kommunal och Sveriges Lärare protesterade redan innan det infördes, men tjänstemännen valde ändå att inte backa, säger Sofia Larsson som själv arbetar som barnskötare på en stor förskola där hon är både arbetsplats- och skyddsombud för Kommunal.   

 Den lokala riskbedömningen på hennes förskola visade att stress och oro både för personal och barn kunde bli följden. Följder som de sedan fick se bli verklighet. 

”Oroligt att komma till jobbet”

Bemanningen har bestämts dag för dag för att kunna stämma av mot hur många barn som är på plats i varje grupp. Några av de ordinarie anställda har flyttats till en annan avdelning eller förskola där de behövts mer än på sitt eget jobb.    

 Bara om det är någon som är borta mer än två veckor har vikarieläget lösts på mer långsiktigt sätt.   

  – Det har varit oroligt att vi har kommit till jobbet varje morgon utan att veta vilka som ska arbeta, säger Sofia Larsson.  

  Hon säger att hon aldrig varit med om ett så pass pressat läge tidigare, och att hon känner till flera som valt att säga upp sig. 

   – Här i Linköping är Saab stora. Det finns de som valt att börja där i stället och fått bättre lön och arbetsvillkor. 

Resurspassen slopas

Men nu tas resurspassen bort – bland annat efter att fackförbunden riktat kritik och personalen uttryckt stress och oro.

Helén Petersson, förskolechef i Linköping, påpekar i ett mejl till KA att vikariebristen var anledningen till att passen infördes från första början. Målsättningen, skriver hon, är fortsatt densamma: att minska behovet av timvikarier och i stället ha tillsvidareanställda medarbetare. Men nu ska i stället varje rektor besluta om organiseringen.

”Det är svårt att ge ett konkret svar på hur det blir framöver, men vi vill betona vikten av en god dialog mellan medarbetare och chef”, skriver hon i mejlet. 

Fortsatt oro över situationen

Sofia Larsson är glad över kommunledningens beslut att stoppa samordningen med resurspass, men är fortfarande orolig över hur vikarieläget ska lösas. 

  – Bra rutiner måste säkras på alla kommunens förskolor, vi kan inte stå i med bara två personal till frukost. Min oro är att resurspassen blir kvar på vissa ställen. 

Hon menar att en bra lösning behövs, inte minst för att kunna ge barnen det de behöver.   

   – Vi behöver en bra arbetsmiljö för att kunna göra det. De här barnen ska bli vår framtid. Politiker och tjänstemän måste förstå att man ska lägga pengar på det, säger Sofia Larsson.