Så mycket vill Kommunal att lönerna ska öka i kommuner och regioner 2025
Kommunal kräver höjda löner med 4,2 procent 2025 i nytt avtal för undersköterskor, barnskötare, elevassistenter och andra anställda i kommuner och regioner.
Kommunal kräver också att deltidsanställda som jobbar extra ska få samma ersättning som övertidsersättningen samt tydligare regler kring arbetstider.
På onsdagen presenterade Kommunal sina avtalskrav som nu ska lämnas över till arbetsgivarna Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Förhandlingarna om ett nytt avtal för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag startar i början på nästa år. Det är det största avtalet på arbetsmarknaden.
– 20 procent av medlemmarna tjänar under 25 000 kronor i månaden vilket är helt orimligt, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård och fortsätter:
– De individuella förhandlingslösningarna har inte gynnat medlemmarna i Kommunal. Därför ska vi nu styra tillbaka mot mer kollektiva lösningar.
Vad gäller kraven för de deltidsanställda säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog:
– All övertid ska betalas lika.
Arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Regioner vill inte kommentera kraven förrän de själva har fattat beslut om mål och inriktning inför avtalsrörelsen. Det sker på fredag den 20 december.
Vilka berörs av förhandlingarna om nytt kollektivavtal med SKR?
Förhandlingarna påverkar löner och villkor för drygt en halv miljon anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Det gäller bland annat undersköterskor, barnskötare, elevassistenter, personliga assistenter, stödassistenter, lokalvårdare med flera yrkesgrupper.
Hur ser Kommunals kravlista ut?
Löner:
Kommunals krav följer LO:s samordning. Därför kräver Kommunal 4,2 procents löneökning, dock lägst 1 222 kronor per månad och heltidsanställd. Precis som i avtalet för 2024 vill Kommunal ha in ett senaste utbetalningsdatum efter genomförd lönerevision. Facket vill också att individgarantin ska höjas. Alla ska garanteras en viss löneökning och det betyder alltså att Kommunal vill att en större del löneökningarna ska betalas ut generellt, lika för alla.
Lägstalöner:
Kommunal vill att avtalens lägstalöner höjs motsvarande löneökningarna. Kommunal vill att låglönesatsningen ska ske genom en höjning med lägst 1 222 kronor per månad för dem med de lägsta lönerna eller en höjning av lägstalönerna med 1 406 kronor i det centrala avtalet. Förbundet har ännu inte bestämt vilken variant de ska driva.
Avtalsmodell:
Kommunal menar att nuvarande avtalsmodell ”har förlorat sin legitimitet”. Kommunal vill därför ha ett helt nytt lönesystem och löneavtal där kopplingen mellan lön och yrkesutveckling och erfarenhet ska göras tydligare.
Ersättningar:
Kommunal kräver höjt ob-tillägg och andra ersättningar med samma procenttal som löneökningarna. Förbundet vill också att ersättningen för fyllnadstid ska likställas med övertidsersättningen. Fyllnadstid gäller för deltidsanställda när de arbetar mer tid än sitt ordinarie arbetspass. Kommunal yrkar också på att all tid som inte är schemalagd ska vara kvalificerad övertid. Facket vill även att helg-ob ska utbetalas från och med fredagar klockan 16.
Vad händer med arbetstiderna?
Kommunal vill se tydligare regler för hur arbetstiderna får förläggas, till exempel längden på nattpassen och hur kort ett arbetspass får vara. Precis som i tidigare avtalsförhandlingar kräver Kommunal också ersättning för de som jobbar delade turer. Facket vill också att en översyn av regelverket kring dygnsviloreglerna görs.
Kommunals avtalskrav i korthet
- Löneökningar med 4,2 procent och med minst 1 222 kronor per månad och heltidsanställd.
- Att lägstalönerna höjs lika mycket som övriga löner. Men om de är lägre än 25 000 kronor per månad ska de höjas med 1 406 kronor.
- Höjt ob-tillägg och andra ersättningar med samma procentsats som löneökningarna.
- Att en låglönesatsning ska ske genom en höjning med lägst 1 222 kronor per månad för dem med de lägsta lönerna eller en höjning av lägstalönerna med 1 406 kronor i det centrala avtalet. Kommunal har ännu inte bestämt vilken variant facket ska driva.
- Individgarantin, alltså den löneökning som alla garanteras, ska höjas.
- Erfarenhetstillägg som ger lönepåslag efter visst antal år i yrket.
- Ett nytt datum för när ny lön, efter lokala löneförhandlingar, senast ska betalas ut.
- Att nyanställda ska omfattas av årets löneökningar.
- Fyllnadstid slopas för deltidsanställda och ersätts av övertidsersättning.
- All tid utöver schemat ska ge ersättning för kvalificerad övertid.
- Ob för helg ska betalas från fredag kl. 16.00.
- Krav på att samtal om lön hålls två gånger om året och dokumenteras skriftligt.
- Att det tillförs regler gällande hur kort ett arbetspass får vara samt att ersättning ska utges vid delad tur.
- Att längden på nattarbetspass regleras.
- Att sista arbetspass före ledig helg ska avslutas senast klockan 16.00.
- Att heltidsanställd arbetstagare ska erhålla tio fridagar på en fyra veckor period.
- Att reglerna om dygnsvila ses över.
- När det gäller dispenser från reglerna om dygnsvila så kräver Kommunal att förfarandet och fattade beslut ses över. Och att arbetstidsnämnden ska fasas ut och beslut ska fattas lokalt.
- Att pension på deltid ska vara möjlig enligt modellen ”80-90-100 procent”. Det betyder 80 procent arbete, 90 procent lön och 100 procents pensionsinsättning och ska gälla de sista fem åren innan den allmänna pensionsåldern.
- Alla nya tjänster ska vara på heltid.
- Jourpass får endast läggas klockan 00.00-06.00.
- Samtliga avtalskrav avser ett ettårigt kollektivavtal.