De privata hemtjänstföretagen i Vetlanda har bara 8 procent av kommunens brukare som kunder, men de står för 20 procent av kommunens kostnader för hemtjänsten. Detta trots att de inte har kostnader för att hantera larm, saknar kollektivavtal, fler outbildade som anställda och har yngre brukare. 

– Det är en stor differens i kostnader som är svår att förklara, säger Robin Wallén Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Vetlanda.   

Anställer anhöriga

 I 15 år har Vetlanda haft privat hemtjänst. Kommunen godkänner inte anhöriganställningar.

Men i verkligheten har ”i princip alla” anställda varit anhöriga till någon brukare och de utför väldigt mycket tid hos en och samma brukare, säger kommunens vård- och omsorgschef. Det gäller båda kommunens privata utförare Liberta care och Ensa hemtjänst.  

 Först för ett par veckor sedan krävde kommunen att företagen avvecklar anhöriganställningarna:  

– De har nu meddelat sina planer för hur det ska gå till och har 60 dagar på sig. De stuvar om i sina organisationer och sedan får vi kontrollera att det fungerar. Personalen ”duttar” in sig med en applikation hos brukarna, så vi kan se vem som har varit hos vilken brukare, säger Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef i Vetlanda.  

Är det ett säkert kontrollsystem?  

– Vi kan aldrig till 100 procent säkerställa detta. Vill man fuska så gör man det.   

Dyrt och risk för kriminalitet

För varje hemtjänsttimma som utförs av ett privat hemtjänstföretag i Vetlanda gör företagen en vinst på 125 kronor, medan kommunen gör en förlust på 111 kronor per utförd timma. Det ger en skillnad på 236 kronor per timma för att utföra samma uppdrag.  

Beloppen gäller för 2022 och finns i kommunens egen utredning som tagits fram inför att politikerna ska fatta beslut.

Utredningen visar att LOV (lagen om valfrihet) är dyrt för en kommun som Vetlanda, att modellen inte gynnar ”vare sig brukare, personal eller skattebetalare” och att det krävs en stor apparat för att kontrollera företagen.

Utredningen pekar också på riskerna för välfärdskriminalitet som en faktor som bör vägas in. 

Fuskande företag

Vetlanda kommun har under perioden med privata företag i hemtjänsten haft allvarliga problem med oegentligheter. Ett företag som tidigare drev hemtjänst i kommunen debiterade hemtjänsttimmar som inte utförts, det handlade om runt 1,2 miljoner kronor som Vetlanda senare krävde tillbaka. 

Företaget miste också sitt tillstånd att bedriva hemtjänst efter att dess vd dömdes i tingsrätten för att ha skickat in ett falskt intyg om sjuksköterskeutbildning till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.   

Moderaterna har gått i bräschen för att införa valfrihet i Sveriges kommuner, men nu backar alltså Robin Wallén Nilsson och hans partikamrater i Vetlanda för att det blir för dyrt.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att avskaffa LOV i hemtjänsten, och i nästa vecka väntas samma beslut klubbas i kommunfullmäktige.  

– Det skulle absolut förvåna mig om det inte gick igenom i fullmäktige. Jag tror på konkurrens, men samtidigt måste vi pröva alla beslut vi fattar och med våra förutsättningar är LOV inte effektivt i nuläget. Då måste vi kunna backa.  

Har riskerna för välfärdskriminalitet spelat in i beslutet?  

– Nej, inte i det här beslutet, säger Robin Wallén Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Vetlanda.  

 Om kommunfullmäktige som väntat fattar beslut om att avskaffa LOV och privat hemtjänst på sitt sammanträde 18 december fasas verksamheterna ut under en period av 12 månader. 

”De har tillåtit anhöriganställningar”

Enikö Ramic är delägare till Ensa hemtjänst och ovetande om Vetlandas beslut: 

– Jag fick veta det från dig nu, jag har inte blivit underrättad om någonting. Men att vi enbart haft anhöriganställda stämmer inte. Och jag förstår inte att det skulle vara dyrare med privata företag för att vi ska kontrolleras. Kommunen tillhandahåller underlag på antal timmar till oss och det lägger vi på en faktura, det finns inga extra kostnader i det. 

Liberta Cares verksamhetsansvarige Mark Norin säger att han är medveten om att diskussioner om LOV har pågått, men han har inte underrättats om något beslut och vill därför inte ge några kommentarer mer än att kommunen tidigare tillåtit anhöriganställningar. 

LOV, lagen om valfrihet 

LOV innebär att företag kan etablera sig i en kommun och konkurrera med dess egna verksamhet. Det är frivilligt för kommunerna att tillämpa LOV. I dag gör 134 av Sveriges 290 kommuner det just för just hemtjänst.  

22 kommuner har slutat med LOV för hemtjänst senaste två åren.

Sedan 2019 krävs tillstånd från Ivo samt att företaget uppfyller kommunens krav.

En kommun med LOV får inte neka ett företag som söker tillstånd om de uppfyller kraven, men om företaget missköter sig enligt de krav som ställs får dock kommunerna tvärt avsluta avtalet.