Efter att ha jobbat oavbrutet sedan våren 2023 blev vårdbiträdet Nittaya Jampeesri nyligen kontaktad av bemanningen i Köping kommun som berättade att det inte kommer att bli mer jobb för henne.

– Jag förstod inte vad som hände. Jag blev jätteledsen och förvirrad, säger hon, genom sin son Aitthidet Kaisri som hjälper till att tolka.

Anledningen är att hon har jobbat in tillräckligt många så kallade las-dagar (526) att om hon skulle jobba bara 22 dagar till skulle hon ha rätt till en fast tjänst.

Men det vill inte kommunen. 

Anställningsregler

Enligt las, lagen om anställningsskydd, har den som varit anställd i minst 12 månader under de tre senaste åren företrädesrätt till ny anställning. 

Enligt Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ska man som arbetstagare anmäla skriftligt att man vill ha företrädesrätt, senast en månad efter att anställningen upphört eller vikariatet gått ut. 

Enligt samma avtal ska ett vikariat övergå till tillsvidareanställning efter 18 månader, vilket motsvarar 548 anställningsdagar. Det brukar kallas inkonvertering.

Nittaya Jampeesri har bott i Sverige i tolv år och har jobbat för kommunen sedan 2021. Under tiden har hon tagit alla chanser hon har fått att lära sig mer svenska, och känner att hon har gjort allt för att få fortsätta.

– Det enda jag vill är att få jobba, säger hon.

Kräver tillsvidareanställning

Med sina många arbetade dagar bör hon nu ha företräde till vikariat längre än två veckor. Men så har inte skett, enligt Kommunal, som säger att en annan vikarie har anställts för en månad under hösten. I veckan ska förhandlingar ske med kommunen – Kommunal kräver nu att Nittaya Jampeesri tillsvidareanställs.

Hon är dock inte ensam. Facket hanterar just nu en handfull ärenden, och det är många som känner sig svikna av kommunen och fler förhandlingar är på gång.

– Det är helt bedrövligt. Jag tycker att det är så fult gjort, säger huvudskyddsombudet och undersköterskan Camilla Dahl och berättar om en vikarie som satsat och utbildat sig till undersköterska – men som plötsligt inte får fortsätta jobba kvar.

Sms om jobb samma dag

Camilla Dahl jobbar just nu heltid med fackliga uppgifter men har sin tjänst på ett äldreboende där hon beskriver hur arbetsmiljön successivt försämras.

– Vikarierna har lärt upp sig i verksamheten och blir som ordinarie. Vi blir beroende av dem i vården, säger hon och berättar hur den ordinarie personalen i stället får täcka upp för varandra så att de i stället går kort någon annanstans.

Camilla Dahl med blont hår och glasögon står framför en röd och vit bakgrund, iklädd en ljusgrå tröja.
Camilla Dahl.

I ett sms kan de få veta att de under några timmar samma dag, utan introduktion, ska jobba på en annan arbetsplats och med brukare som de inte alls är bekanta med. De har inga nycklar, ingen behörighet till journalerna och kan inte dokumentera, säger hon.

– Det är ju som om man skulle ha bindel för ögonen och jobba med bakbundna händer. Du vet ingenting. De här vikarierna som de har avslutat – de kan ju de här ställena!

Hon anser att den ordinarie personalen på det här sättet snarare blir en belastning. Att det skapas ett arbetsmiljöproblem när de väljer att göra på det här viset.

”Vill inte ha övertalighet”

Bakgrunden till allt stavas: miljonunderskott. Kommunen måste spara pengar – vilket man delvis gör genom att dra in på antalet vikarier och inte låta visstidsanställningar övergå till fasta.

”Vi ser ständigt över behovet i verksamheten samt kompetensnivån hos våra timavlönade och det kan leda till avslut.”, skriver Annasarah Pavasson, förvaltningschef för vård och omsorg i Köping kommun, i ett mejl till KA.

Att använda vikarier på det här sättet, att de får jobba tills de närmar sig en fast tjänst och sedan får sluta, kan få personal att känna sig utnyttjade. Hur försvarar ni att det har skett?

”Vi avslutar inte vikarier som har ett slutdatum men de kommer inte förlängas om det inte finns ett behov i verksamheten. Vi vill inte hamna i ett läge med arbetsbrist och övertalighet.”, skriver Annasarah Pavasson.

Samtidigt uppger hon att nio vikariat har erbjudits till personer utan så kallat las-företräde. Allt medan flera inarbetade vikarier som Nittaya Jampeesri står bredvid och tittar på.

Nittaya Jampeesri är beredd att hitta ett nytt jobb, men det känns mycket svårt, säger hon.

– Det enda jag har är erfarenheten så jag måste jobba inom vården. Men just nu säger alla kommuner att de ska spara. Jag vet inte hur det ska bli.

Kommunal kritisk mot Köpings sparplan

  • Köping kommun ska spara många miljoner kronor både 2024 och 2025.
  • Minskade personalkostnader (exempelvis färre vikarier) är alldeles för stor del av sparåtgärderna, anser Kommunal.
  • Städbolaget som har utfört lokalvård på äldreboenden har sagts upp. I stället ska vårdpersonalen städa. Medlemmarna upplever att om de inte tar på sig fler uppgifter så kommer kommunen att varsla personal.
  • Sjukfrånvaron är för hög inom vård- och omsorg anser kommunen och ska därför spara pengar även här genom att sänka talet från 11,26 till 10,26 procent. Det ska delvis ske genom olika rehabiliteringsåtgärder som bland annat ska underlätta för medarbetaren att vara kvar i sitt arbete.
  • Men Kommunal ser dock en risk att den snarare kan höjas när personalen får allt mer att göra.
  • Huvudskyddsombudet Camilla Dahl kommer att göra en så kallad 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.