– Alla har varit nöjda och nu kommer de och slår undan benen på oss. 

Det säger undersköterskan Tina Fagerström som jobbat inom Borlänges hemtjänst i 40 år.  

Hon och hennes kollegor har i princip alltid fått sitta med och tycka till när chefen lagt deras scheman. Personal som velat jobba bara dagtid, respektive kväll, har kunnat göra det.  

– Nu ska alla jobba huller om buller, säger Tina Fagerström. 

Från och med den 18 november ska hela personalstyrkan jobba både dagar och kvällspass  – som dessutom förlängs med en halvtimme, till klockan 22. Förutom varannan helg får de ett helgpass extra på schemat i varje åttaveckorsperiod. 

– Det nya schemat ser förjävligt ut, konstaterar Anneli Jansson som jobbar i samma hemtjänstgrupp som Tina. 

Redan införts på boenden 

Det var efter en extern granskning av Borlänges äldreomsorg som kommunen tog beslut om personalens nya scheman. Ansvaret togs från varje gruppledare och enhetschef. I stället skulle alla anställda få samma typ av schema – som skulle läggas centralt. 

Först på tur var kommunens särskilda boenden. Personalen där fick sina nya scheman i maj och protesterna var högljudda, vilket KA berättat om.

Folk känner stress, upprivenhet och psykisk ohälsa”, berättade en ur personalen under tiden.

Nu, sex månader senare, är det alltså hemtjänstens tur att få nya scheman.

Enligt Tina Fagerström är det många som bävar inför den kommande tiden. Särskilt oroliga är de ensamstående som inte vet var de ska ha sina barn på kvällar och helger, säger hon. 

– Sen vill ju vi andra såklart också hinna träffa våra familjer. 

Hoppar runt bland grupper 

De båda undersköterskorna berättar att året varit tufft, redan innan schemaförändringarna. 

Vikarierna är få, minutvisaren flåsar personalen i nacken och vid behov ska de numera rycka in i andra hemtjänstgrupper där det fattas personal – för att spara in på vikarier. 

Anneli och Tinas ordinarie område – Torsång – ligger en bra bit från centrala Borlänge och att åka mellan de olika hemtjänstgrupperna tar tid, menar de.  

– Jättemånga är jättestressade redan som det är. Och allt detta gör det ju inte bättre, säger Tina Fagerström som tror att de redan många sjukskrivningarna inom Borlänges hemtjänst kommer att bli fler.

”Folk får väl säga upp sig” 

Marianne Henriksson (M), ordförande i Borlänges omsorgsnämnd, säger att schemaförändringarna görs för brukarnas bästa – för att öka kontinuiteten. 

– Jag förstår att vissa upplever det som negativa förändringar. Men vi kan inte göra något annat i nuläget. 

Marianne Henriksson med glasögon står i ett rum med grå stolar och inramade porträtt på väggarna.
Marianne Henriksson (M).

Samtidigt, säger Marie Henriksson, ska ledningen vara lyhörda för personalens önskemål och hon tror att schemana nog kommer att kunna anpassas mer individuellt i framtiden. Men först väntar utvärderingar. 

Varför införa detta inom hemtjänsten innan utvärderingen för särskilt boende är klar? 

– Vi har en modell att följa och kan inte dra ut på tiden allt för länge. Så får vi skruva på det allt eftersom. De personer som jobbar med det här har en tät dialog under tiden, dyker något upp på särskilt boende tar man ju med sig det till hemtjänsten omgående. 

Men de båda undersköterskorna i Torsångs hemtjänstgrupp är inte lika optimistiska: 

– Allt vi får höra är att det kommer bli bra. Men det ser inte så ut på papper, säger Tina Fagerström. 

– Jag har jobbat som undersköterska sedan 1979 och har aldrig känt mig så nedvärderad tidigare. De kommer att köra sitt race och så får väl folk säga upp sig, säger Anneli Jansson.